chokwe

Chokwe. En rikt dekorert høvdingstol. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Chokwe er en folkegruppe som nå bor i Angola, Zaïre og Zambia; teller i overkant av 1,3 millioner (2002).

Faktaboks

Uttale
chˈokwe

Før 1850 var de en liten gruppe halvnomader i det sentrale Afrika som levde av jakt og jordbruk. Deres livsform viste seg imidlertid å passe godt med deres rolle som mellommenn langs gamle handelsruter. Gjennom plyndring av karavaner og en meget rask assimilering av slaver la de grunnlag for en enorm tallmessig vekst som gav dem styrke og mulighet for territoriell ekspansjon. De praktiserte også en særegen form for kollektiv assimilering: Ved å bosette seg i ring rundt andre lokalsamfunn fikk de på forbausende kort tid disse samfunnene til å oppføre seg, og oppfatte seg selv, som chokwe.

Chokwe drev utstrakt handel, og skaffet seg europeiske våpen i bytte for elfenben, naturgummi, bivoks og slaver. Geværene bidro til å gi dem militær overlegenhet. De utkonkurrerte delvis sterke handelsfolk som ovimbundu og imbangala, drev deler av lubafolket på flukt og truet selve Lunda-kongedømmet. I 1890-årene ble deres ekspansjon stoppet av tropper fra Fristaten Kongo (senere Belgisk Kongo) og andre folkegrupper i området.

Chokwe er ikke bare kjent for sin dramatiske historie. De er, nå som før, eminente kunsthåndverkere, og er særlig berømt for sine masker og høvdingstoler. Utsmykningene på høvdingstolene skildrer livet til et medlem av chokwe-folket: fødsel, innvielse, giftermål, spådom, jakt, sykdom og død. Disse stolene er symboler på autoritet og utgjør bindeledd mellom de levende og forfedrene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg