Kuomboka-festivalen i 2006
Lozis sesongbaserte flytting markeres med kuomboka-festivalen, som er kjent over et stort område. Bildet viser kongens båt under festivalen i 2006.

Lozi er en bantuspråklig folkegruppe i Vest-provinsen i Zambia og en av landets største folkegrupper med cirka én million mennesker (2022).

Faktaboks

Uttale
lˈozi
Også kjent som
barotse rotse

Levesett

De bor langs øvre Zambezi, og store deler av området deres er oversvømt fire måneder i året. I tørketiden flytter de ned på elvesletta og utnytter det fruktbare slammet. Denne sesongbaserte flyttingen markeres ved kuomboka-festivalen, som er kjent over et stort område. Lozi driver også jakt og handel.

Historie

Frem til 1900-tallet hersket de over et stort rike, Barotseland, og lozi omfatter nå flere folkegrupper som dette kongedømmet la under seg. I nyere tid er regionen blitt utarmet av overdyrking, arbeidsmigrasjon og kvegsykdommer.

Norge og lozi

Norske myndigheter har siden 1980-årene støttet oppbyggingen av et museum i Limulunga og andre former for samarbeid for å ta vare på lozis materielle og kulturelle tradisjoner. Dette museet er nå vennskapsmuseum med Kulturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg