KwaZulu-Natal, provins i Sør-Afrika, ved sørøstkysten, grenser til Mosambik og Swaziland i nord, Lesotho i nordøst; 92 100 km2 med 9 651 100 innb. (2005). Hovedstad: Pietermaritzburg. Uluni er tradisjonelt hovedsete for monarken.

Landskapet domineres av den subtropiske kystlinjen, savannen i øst og fjellene i Drakensberg (nær 3500 moh.) i vest. Mellom kystsletta og Drakensberg ligger landskapet i terrasser. Strie og korte elver skjærer seg ned i dype daler, bl.a. elven Tugela, som danner verdens nest høyeste fossefall. Klimaet er subtropisk ved kysten, mer temperert høyere opp. Nedbøren kommer mest om sensommeren. Ved kysten er subtropisk skog, lenger opp savanne.

80 % av befolkningen er zulutalende, 2 % afrikaans; de øvrige engelsktalende. Hoveddelen av landets indiske befolkning bor her. KwaZulu-Natal sliter med en svært stor arbeidsledighet, og mange flytter til Gauteng for å få arbeid.

Jordbruk, bl.a. med stor dyrking av sukkerrør, for øvrig dyrkes mais og annet korn, te, bomull, sitrusfrukt, ananas, bananer og grønnsaker. Savannene er utmerket beiteland. I nord er rike kulleier, og det utvinnes også titanjernmalm. Næringsmiddelindustri, kjemisk, metallurgisk, tekstil- og gjødningsindustri. Stålproduksjon. En rekke turiststeder langs kysten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.