Faktaboks

Uttale
kwazˈulu-natal
Durban
Ethekwini (tidligere Durban) er den største byen i dagens KwaZulu-Natal.

KwaZulu-Natal er en provins i Sør-Afrika, ved sørøstkysten, som grenser til Mosambik og Eswatini (tidligere Swaziland) i nord, Lesotho i vest og mot provinsene Mpumalanga i nord, Free State i vest og Eastern Cape i sør. Provinsen har et areal på 94 361 kvadratkilometer og er med 11,4 millioner innbyggere (2019) Sør-Afrikas nest største provins. Provinshovedstaden er Pietermaritzburg i storbykommunen Msunduzi.

Provinsen ble opprettet i 1994 med en sammenslåing av Natal-provinsen og KwaZulu-reservatet.

KwaZulu-Natal er den eneste provinsen i Sør-Afrika som har et grunnlovsforankret monarki. Zulu-kongen har sete i Ulundi. Kongens rolle er primært symbolsk, men han har en sterk posisjon og er også provinsens største landeier. Gjennom Ingonyama Trust kontrollerer monarkiet all jord i det tidligere KwaZulu-reservatet. Dette utgjør rundt 30 prosent av landarealet i provinsen.

Natur og geografi

Landskapet domineres av den subtropiske kystlinjen og høyere sletter innenfor, savannen i øst og fjellene i Drakensberg (nær 3500 meter over havet) i vest. Mellom kystsletta og Drakensberg-fjellene ligger landskapet i terrasser. Innenfor kystslettene stiger terrenget gjennom Midlands (600-1200 meter) og videre inn mot fjellene. Strie og korte elver skjærer seg ned i dype daler, blant annet hovedelven Tugela med utspring i Drakensberg, og som danner verdens nest høyeste fossefall. Klimaet er fuktig og subtropisk ved kysten, mer temperert høyere opp.

Ethekwini (tidligere Durban) ved kysten er provinsens største by, fulgt av Msunduzi i Midlands og deretter Newcastle i nord. Andre større byer inkluderer Richards Bay, KwaDukuza (tidligere Stanger), Empangeni og Port Shepstone ved kysten og Vryheid og Dundee i nord.

I april 2022 ble KwaZulu-Natal utsatt for flom etter flere dager med kraftig regn. Spesielt utsatt var området omkring Ethekwini. Flere hundre mennesker mistet livet i det verste uværet siden 1987.

Økonomi og næringsliv

Det kommersielle landbruket domineres av sukkerplantasjer ved kysten og dyrking av tropisk frukt sammen med kvegdrift i innlandet. Selvbergingslandbruket i det tidligere KwaZulu-reservatet domineres av husdyrhold og maisproduksjon. Store kullgruver dominerer i nord rundt Newcastle og Dundee. I Midlands er det store skogplantasjer og tilknyttede sagbruk og celluloseindustri. Industrivirksomheten er ellers konsentrert i Msunduzi og Ethekwini. Ethekwini er stor havneby (særlig for container-transport) og Richards Bay er den viktigste for bulk-transport.

Demografi, sosiale forhold og politikk

87 prosent av befolkningen er svarte afrikanere, mens de hvite utgjør rundt fire prosent. Asiater, i all hovedsak av indisk herkomst, utgjør åtte prosent. 60 prosent lever under fattigdomsgrensen.

ANC fikk 54,2 prosent av stemmene ved provinsvalget i 2019, en tilbakegang på 10,3 prosent sammenlignet med 2014 valget. Inkatha fikk 16,4 prosent og en framgang på 5,5 prosent. Democratic Alliance oppnådde 13,9 prosent og en framgang på 1,1 prosent. Economic Freedom Fighters fikk støtte fra 9,7 prosent av velgerne og en framgang på 7,9 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg