KwaZulu-Natal

Durban er den største byen i dagens KwaZulu-Natal.

Artikkelstart

KwaZulu-Natal er en provins i Sør-Afrika, ved sørøstkysten, som grenser til Mosambik og Eswatini i nord, og Lesotho i nordøst. Provinsen har et areal på 92 100 kvadratkilometer med 10 267 300 innbyggere (2011). Hovedstaden er Pietermaritzburg. Ulundi er tradisjonelt hovedsete for zulu-monarken.

Faktaboks

Uttale
kwazˈulu-natal

Natur

Landskapet domineres av den subtropiske kystlinjen, savannen i øst og fjellene i Drakensberg (nær 3500 meter over havet) i vest. Mellom kystsletta og Drakensberg ligger landskapet i terrasser. Strie og korte elver skjærer seg ned i dype daler, blant annet elven Tugela, som danner verdens nest høyeste fossefall. Klimaet er subtropisk ved kysten, mer temperert høyere opp. Nedbøren kommer mest om sensommeren. Ved kysten er subtropisk skog, lenger opp savanne.

Befolkning

80 prosent av befolkningen i KwaZulu-Natal er zulutalende, 2 prosent afrikaans og de øvrige engelsktalende. Hoveddelen av landets indiske befolkning bor her. KwaZulu-Natal sliter med en svært stor arbeidsledighet, og mange flytter til Gauteng for å få arbeid.

Næringsliv

KwaZulu-Natals jordbruk inneholder blant annet stor dyrking av sukkerrør, for øvrig dyrkes mais og annet korn, te, bomull, sitrusfrukt, ananas, bananer og grønnsaker. Savannene er utmerket beiteland. I nord er rike kulleier, og det utvinnes også titanjernmalm. Provinsen har også næringsmiddelindustri, kjemisk, metallurgisk, tekstil- og gjødningsindustri og stålproduksjon. Det er en rekke turiststeder langs kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg