Etter forfatningen av 1996 er Zambia en demokratisk, presidentstyrt og enhetsstatlig republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år; samme person kan bare velges to ganger. Presidenten utnevner visepresidenten og regjeringen blant nasjonalforsamlingens medlemmer. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen. Den har 159 medlemmer, ni utnevnte og 150 valgt for fem år i allmenne valg. Forsamlingen velges samtidig med presidenten. Det er også et eget høvdingehus, bestående av 27 medlemmer, som kan behandle og uttale seg om lovforslag, men ikke blokkere dem.

Utviklingspolitikken hemmes av svakt utbygd infrastruktur, et ensidig næringsliv, dårlig utbygd skolevesen, høy befolkningsvekst, økende helseproblemer (spesielt aids) og stor migrasjon fra landsbygda til byene.

Administrativt er Zambia delt inn i ni provinser og disse igjen i 55 distrikter. Provinsene styres av viseministre i regjeringen, et uttrykk for hvor sentralisert styresettet er. I distriktene er det valgte råd. I byene Lusaka, Ndola og Kitwe er de valgte rådenes ledere ordførere. De tradisjonelle maktstrukturer er reflektert i høvdingehuset, der medlemmene kommer fra de ni provinser.

Rettsvesenet er bygd opp med basis i engelsk common law, men har etter hvert fått et mer nasjonalt zambisk preg. Domstolene har tradisjonelt vært relativt uavhengige. Øverste domstol er høyesterett. Den omfatter en justitiarius og fire andre dommere. Sentralt er det også en overrett, som i all hovedsak er en appellrett. Videre omfatter domstolsvesenet tre klasser av magistratretter, der klassene er definert etter sakenes alvorlighet eller viktighet. Dommerne til de øverste domstoler utnevnes av presidenten (bortsett fra justitiarius etter forslag fra den judisielle tjenestekommisjon), til de lavere domstoler av den judisielle tjenestekommisjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.