Zambia

En stor del av den mannlige befolkningen arbeider i gruvene i Kobberbeltet. Her brukes bemba som lingua franca også av andre etniske grupper.

Av /NTB Scanpix ※.

Bemba er et folk i den nordøstlige delen av Zambia. De teller anslagsvis 2,8 millioner. Bembaspråket, som er et bantuspråk, brukes også som lingua franca av ytterligere 2 millioner, særlig i provinsen Copperbelt.

Faktaboks

Uttale
bˈemba

Ifølge muntlige overleveringer kom bembafolket opprinnelig fra Shaba-provinsen (tidligere Katanga) i det som nå er Den demokratiske republikken Kongo. De har felles forfedre med luba- og lundafolkene. På 1800-tallet var bembaene et mektig krigerfolk som ekspanderte og la under seg sitt nåværende område. De ble ledet av høvdinger, kalt chitimukuler, og andre ledere med antatt åndelig og religiøs kraft. Det tradisjonelle bembasamfunnet er inndelt i klaner. Styringsmakten ligger hos Bena-Ng'andu (krokodille-klanen). Samfunnet er matrilineært oppbygd.

Den tradisjonelle hovednæringen er jordbruk, men en stor del av den mannlige befolkningen arbeider i gruvene i Kobberbeltet. Bembafolket spilte en aktiv rolle i nasjonalistbevegelsen i Zambia og i landets politiske liv etter uavhengigheten i 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg