Yngve Gåsøy, som også er kjent som Yngve Gasoy-Romdal, er en norsk sanger og skuespiller som i stor grad har arbeidet i Tyskland og Østerrike. Han debuterte i 1987 som Askeladden i Helge Iberg og Tor Åge Bringsværds musikal Alice lengtar tilbakeDet Norske Teatret, der han også har spilt Marius i Les Misérables (1988) og Raoul i Operafantomet (1990). I Sverige har han spilt Tony i West Side Story for Riksteatern (1993). I 1995 var han Prince Charming i Rodgers og Hammersteins Cinderella for New York City Opera i Tokyo.

Fra 1996 har han spesielt arbeidet i Tyskland og Østerrike, under navnet Yngve Gasoy-Romdal, med hovedroller i blant annet Sunset Boulevard (1996–97), High Society (1998), Gigi (1999) og Jekyll & Hyde (2004). For sistnevnte ble han kåret til Deutschlands Musicalstar Nr 1. av Magasinet Musicals. Han har spilt tittelrollen i Jesus Christ Superstar ved sommerspillene i Bad Hersfeld 2002–04, en rolle han fikk teaterprisen Der grosse Hersfeldpreis for. I 1999–2001 spilte han tittelrollen i den stort anlagte musikalen Mozart, først på Theater an der Wien, så i Hamburg.

Andre roller omfatter Prince Charming og Ulven i Into the Woods, Kardinal Richelieu i Drei Musketiere, Che i Evita, Kong Arthur i Camelot, Biest i Disneys Die Schöne und das Biest, Martin Luther i Øystein Wiiks og Gisle Kverndokks Martin Luther og Stone i Blume von Hawaii. Han har spilt Cagliostro i Marie Antoinette, Gus/Bustopher Jones i Cats og greven Edmond Dantes i Graf von Monte Christo.

I 2014 gjestet han Norge som Anatoly i en konsertversjon av Chess i Tromsø. Gåsøy har dessuten hatt konserter i Norge, Sverige, Storbritannia, Tyskland, Østerrike, Russland og på Filippinene, og han har opptrådt som solist i Royal Albert Hall, Musikverein Wien og under Robert Stolz Gala i Graz.

Yngve Gåsøy har hatt roller i flere TV-serier, blant annet Rederiet (Sveriges Television), Komisarie Rex (ORF/SAT1), Liebe, Lügen, Leidenschafft (ARD/ORF), Sabine (ARD), My life in Film (BBC).

Rockipedia om Yngve Gåsøy

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.