Yngve Gåsøy

Faktaboks

Yngve Gåsøy
Yngve Gasoy-Romdal
Født
24. april 1968, Tønsberg
Sanger og skuespiller Yngve Gåsøy.
Yngve Gåsøy
Av .

Artikkelstart

Yngve Gåsøy er en norsk sanger og skuespiller som i stor grad har arbeidet i Tyskland og Østerrike. Han vokste opp i Molde og Vikebukt.

Han debuterte i 1987 som Askeladden i Helge Iberg og Tor Åge Bringsværds musikal Alice lengtar tilbakeDet Norske Teatret, der han også har spilt Marius i Les Misérables (1988) og Raoul i Operafantomet (1990). I Sverige har han spilt Tony i West Side Story for Riksteatern (1993). I 1995 var han Prince Charming i Rodgers og Hammersteins Cinderella for New York City Opera i Tokyo.

Musikalroller i Tyskland og Østerrike

Fra 1996 har han spesielt arbeidet i Tyskland og Østerrike, under navnet Yngve Gasoy-Romdal, med hovedroller i blant annet Sunset Boulevard (1996–1997), High Society (1998), Gigi (1999) og Jekyll & Hyde (2004). For sistnevnte ble han kåret til «Deutschlands Musicalstar Nr 1.» av magasinet Musicals. Han har spilt tittelrollen i Jesus Christ Superstar ved sommerspillene i Bad Hersfeld i 2002–2004, en rolle han fikk teaterprisen «Der grosse Hersfeldpreis» for. I 1999–2001 spilte han tittelrollen i den stort anlagte musikalen Mozart, først på Theater an der Wien, så i Hamburg.

Andre roller omfatter Prince Charming og Ulven i Into the Woods, Kardinal Richelieu i Drei Musketiere, Che i Evita, Kong Arthur i Camelot, Biest i Disneys Die Schöne und das Biest, Martin Luther i Øystein Wiiks og Gisle Kverndokks Martin Luther og Stone i Blume von Hawaii. Han har spilt Cagliostro i Marie Antoinette, Gus/Bustopher Jones i Cats og greven Edmond Dantes i Graf von Monte Christo.

I 2014 gjestet han Norge som Anatoly i en konsertversjon av Chess i Tromsø. Gåsøy har dessuten hatt konserter i Norge, Sverige, Storbritannia, Tyskland, Østerrike, Russland og på Filippinene, og han har opptrådt som solist i Royal Albert Hall, Musikverein Wien og under Robert Stolz Gala i Graz.

TV-roller

Yngve Gåsøy har hatt roller i flere TV-serier, blant annet Rederiet (Sveriges Television), Komisarie Rex (ORF/SAT1), Liebe, Lügen, Leidenschafft (ARD/ORF), Sabine (ARD) og My life in Film (BBC).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg