West Side Story

Tony (Larry Kert) og Maria (Carol Lawrence) synger «Somewhere». Broadwayoppsetning fra 1957.

Av .
Lisens: Public domain

West Side Story er en amerikansk musikal (1957) med musikk av Leonard Bernstein, sangtekster av Stephen Sondheim, libretto av Arthur Laurents og originalkoreografi av Jerome Robbins, basert på Shakespeares Romeo og Julie, men med en moderne storbyramme og antirasistisk tema. I stedet for å tilhøre konkurrerende familier er Tony og Maria med i hver sin rivaliserende gjeng, amerikanske Sharks og puerto ricanske Jets.

Faktaboks

uttale:
west said stˈå:ri

Musikalen ble uroppført i New York i 1957, med Chita Rivera som Maria og Larry Kert som Tony. Jerome Robbins regisserte, og musikalen fikk to Tony-priser, for beste scenografi og beste koreografi. Den ble første gang vist i Norge i 1962.

I 1961 ble West Side Story filmatisert, med regi Robert Wise, koreografi Jerome Robbins. I hovedrollene Natalie Wood (Maria), Richard Beymer (Tony) og Russ Tamblyn (Riff). Filmen fikk ti Oscar-priser; som beste film, for beste regi (til Wise og Robbins, det var første gang i Oscars historie at denne prisen ble delt), beste musikk, beste scenografi (Boris Leven), beste klipping, beste kostymedesign (Irene Sharaff), beste fargefotografering, beste lyd. George Chakiris, i rollen som Bernardo, og Rita Moreno, som Anita, fikk Oscar-priser for sine biroller.

Blant de mest kjente sangene er Maria (samme tittel på norsk og engelsk), Amerika (America), En hånd, en sjel (One Hand, One Heart), I kveld (Tonight), Jeg er vakker (I Feel Pretty) og Et sted (Somewhere).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg