West Side Story

Tony (Larry Kert) og Maria (Carol Lawrence) synger «Somewhere». Broadwayoppsetning fra 1957.

West Side Story er en amerikansk musikal fra 1957, med musikk av Leonard Bernstein, sangtekster av Stephen Sondheim, libretto av Arthur Laurents og originalkoreografi av Jerome Robbins.

Faktaboks

Uttale
west said stˈå:ri

Handlingen i West Side Story er basert på Shakespeares Romeo og Julie, men lagt til en moderne storbyramme i New York og med etniske skiller som et grunnleggende tema. I stedet for å tilhøre konkurrerende familier er det sentrale paret Tony og Maria med i hver sin rivaliserende gjeng, amerikanske Jets og puertorikanske Sharks.

Teaterversjoner

Musikalen ble uroppført i New York i 1957, med Chita Rivera som Maria og Larry Kert som Tony. Jerome Robbins regisserte, og musikalen fikk to Tony-priser, for beste scenografi og beste koreografi. Den ble første gang vist i Norge i 1965, på Det Norske Teatret. Den har senere vært vist blant annet på Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Riksteatret.

Blant de mest kjente sangene fra musikalen er Maria (samme tittel på norsk og engelsk), Amerika (America), En hånd, en sjel (One Hand, One Heart), I kveld (Tonight), Jeg er vakker (I Feel Pretty) og Et sted (Somewhere).

Filmversjoner

I 1961 ble West Side Story filmatisert, med regi av Robert Wise og koreografi av Jerome Robbins. Hovedrollene ble spilt av Natalie Wood (Maria), Richard Beymer (Tony) og Russ Tamblyn (Riff). Filmen fikk ti Oscar-priser: beste film, beste regi (til Wise og Robbins, det var første gang i Oscars historie at denne prisen ble delt), beste musikk, beste scenografi (Boris Leven), beste klipping, beste kostymedesign (Irene Sharaff), beste fargefotografering og beste lyd. George Chakiris, i rollen som Bernardo, og Rita Moreno, som Anita, fikk Oscar-priser for sine biroller.

I 2021 ble en ny filmversjon lansert, regissert av Steven Spielberg og med manus bearbeidet av Tony Kushner. Filmen ble tildelt Golden Globe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg