Wolfgang Herrndorf

Faktaboks

Wolfgang Herrndorf
Født
12. juni 1965, Hamburg
Død
26. august 2013, Berlin
Herrndorf spilte på det tyske forfatterlandslaget i fotball. Her sitter han på første rad, som nummer to fra venstre.

Wolfgang Herrndorf var en tysk forfatter, maler og illustratør. Ungdomsromanen Tschick (2010, norsk overstettelse Tschick: Adjø Berlin (2013)) ble en av de største salgssuksessene på det tyske bokmarkedet etter år 2000; den ble oversatt til mange språk, blant annet til norsk, og filmatisert.

Biografi

Wolfgang Herrndorf vokste opp i Norderstedt i Schleswig-Holstein. Etter videregående skole utdannet han seg til maler og illustratør. Han debuterte som forfatter i 2002, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Tschick i 2010. Kort tid senere ble han diagnostisert med uhelbredelig kreft i hjernen. Da følgene av sykdommen truet med å ødelegge bevisstheten hans, tok han sitt eget liv.

Forfatterskap

Fra stål til plysj

Tittelen til debutromanen In Plüschgewittern (på norsk betyr tittelen 'I plysjstormer') utgitt i 2002, markerer ironisk avstand til Ernst Jüngers berømte og beryktede roman om den første verdenskrig In Stahlgewittern (I stålstormer) fra 1920. Herrndorfs navnløse jeg-forteller i 30-årene lar seg drive gjennom det gjenforente Berlin med sine mange kneiper og musikklubber uten noen form for binding. Disse tematiske føringene førte til at teksten ble sett i nærhet til den så kalte pop-litteraturen. Konsum av forskjellige rusmidler og uforpliktende sex fører den uheroiske jeg-fortelleren inn i en dypere krise. Når denne utviklingen tilspisser seg og tegnene på en psykose blir tydeligere, avbrytes jeg-fortellingen abrupt.

Det siste kapitlet fortelles fra perspektivet til den borgerlige (og temmelig kjedelige) broren til hovedfiguren. Han bebreider seg at han ikke har forhindret brorens katastrofe. Hva denne katastrofen består i blir ikke fortalt. Tekstens tvetydighet forsterkes dermed i enda større grad. Om hele jeg-fortellingen må betraktes som en rusforvrengt versjon av en notorisk upålitelig forteller eller om brorens dom er produktet av hans spissborgerlige fordommer, forblir uavklart.

Tschick

Herrndorf fikk sitt gjennombrudd med ungdomsromanen Tschick (2010) som av mange kritikere ble sammenlignet med J. D. Salingers Catcher in the Rye. Som i amerikanske road movies følger leseren reisen til den 14-årige Maik Klingenberg som rømmer fra den velstående, men dysfunksjonelle familien sin i en stjålen Lada. Sammen med Tschick, en russisk migrant som i likhet med Maik er en outsider i deres skoleklasse, kjører han fra Berlin uten mål gjennom den tyske provinsen mot øst. Selv om deres reise ender i et forferdelig trafikkuhell, er den ellers preget av mindre dramatiske møter.

Herrndorfs styrke ligger både i hans lakoniske fortellermåte og fraværet av all moralisme. Selv om de to guttene, som befinner seg midt i puberteten, blir konfrontert med miljøødeleggelse i brunkullgruvene, den tyske historiens mørke sider og med en omstreifende jente, skaper forfatteren ingen dyster historie. Skildringen blir derfor upretensiøs og humørfylt. Dannelsessreisen til Tschick og Maik fortelles uten kunnskapsforsprang fra forfatterens side og forblir derfor lett og svevende.

Herrndorf fikk den høyt hengende tyske ungdomslitteraturprisen for Tschick. Boken er oversatt til 30 språk og ble bearbeidet for scenen. I 2016 ble den filmatisert, regi førte Fatih Akin.

Prosateksten Bilder deiner großen Liebe: Ein unvollendeter Roman viderutvikler en bifigur i Tschick, nemlig den unge jenta Isa, og forteller hennes historie. Teksten forelå som fragment da Herrndorf døde og ble utgitt posthumt.

Arbeid og struktur

Parallelt med utgivelsen av Tschick i 2010 og dens eventyrlige suksess fikk Herrndorf diagnostisert en uhelbredelig hjernesvulst (glioblastom). I sin blogg Arbeit und Struktur dokumenterte han så vel sykdomstiden og det kroppslige forfallet, som forsøkene til å holde seg selv oppe ved hjelp av skrivingen.

Legenes prognoser om at Herrndorf bare hadde 12 måneder igjen å leve, utløste en makeløs kreativ periode i hans skriving. I rask rekkefølge skrev han romanen Sand (2011), hvor handlingen utspiller seg i en afrikansk ørken, en roman som kan leses som en kriminalroman eller en thriller, og utarbeidet romanen Bilder deiner großen Liebe (posthumt utgitt 2014). Da bloggen Arbeit und Struktur ble publisert etter hans død, omfattet denne over 400 sider. Arbeit und Struktur (posthumt 2013) er i likhet med andre tekster til Herrndorf en usentimental, men likevel emosjonell skildring av en sykdom som tar stadig mer plass i forfatterens liv. Pendlingen mellom å nyte øyeblikket med venner, i bylivet, i naturen og angsten for å miste fullstendig selvkontrollen gir teksten en egen rytme og spennvidde.

Utgivelser

  • In Plüschgewittern (2002)
  • Diesseits des Van-Allen-Gürtels (2007)
  • Tschick (2010) Norsk utgave: Tschick: Adjø Berlin (2013)
  • Sand (2011)
  • Arbeit und Struktur (2013)
  • Bilder deiner großen Liebe: Ein unvollendeter Roman (2014)

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg