Wales' flagg
Wales' nasjonalflagg, vedtatt i 1959, kalt Y Ddraig Goch, Den røde drage.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Wales' flagg, kalt Y Ddraig Goch, Den røde drage, har en rød drage på en flaggduk delt horisontalt i hvitt over grønt. Våpenet er et kvadrert skjold med fire løver, i rødt på gull og omvendt.

Wales' flagg er ikke representert i unionsflagget for Storbritannia, som Wales er en del av. Det kommer av at Wales allerede var forent med England da England gikk inn i union med Skottland i 1707.

Flagget

Flagget med dragen har vært offisielt nasjonalflagg for Wales siden 1959, men dragen har vært et nasjonalt symbol for landet siden middelalderen. Owain Glyndŵr (ca. 1359—ca. 1415) førte dragefanen under sitt opprør mot den engelske kongen Henry 4. fra 1400 til sin død.

De røde og grønne stripene skal være slekten Tudors farger. Henry 7. var den første av slekten som ble konge av England. Det skjedde i slaget ved Bosworth Field mot Richard 3. i 1485. Etter slaget ble Henrys fane med en rød (eller gyllen) drage på en hvit og grønn duk hengt i St. Pauls katedral. Henry 7.s våpen som engelsk konge, kvadrert med Frankrikes tre gylne liljer i blått og Englands tre gylne leoparder i rødt, hadde som skjoldholdere den røde drage og en hvit mynde (greyhound).

Våpenet

Fyrst Llywelyns våpen
Fyrstene av Gwynedd i Nord-Wales førte i middelalderen dette våpenet, et kvadrert skjold med fire løver, i rødt på gull og omvendt. Det er i nyere tid antatt som våpen for fyrestedømmet Wales.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Wales var i middelalderen delt i flere små kongeriker eller fyrstedømmer. De viktigste var Gwynedd i nord og Deheubarth i sør. De kjempet lenge for selvstendighet fra England, som særlig etter normannernes erobring forsøkte å få overhøyhet over Wales. Fyrst Llywelyn Fawr av Gwynedd lyktes i 1228 å bli anerkjent av kong Henry 3. som fyrste av Wales. Llywelyn førte samme våpen som sin far Iorwerth Drwyndwn, et kvadrert skjold i gull og rødt, belagt med fire gående løver i de motsatte farger (tinkturer), med blå tunger og klør. Dette våpenet har vært ført av senere fyrster av Wales som hjerteskjold i et britisk riksvåpen, senest av kong Charles 3. og nå av hans sønn og tronarving William, Tywysog Cymru (fyrste av Wales),fra 9. september 2022.

Fyrster av Wales har siden 1800 også hatt en «royal badge» eller merke, først med et skjold delt horisontalt i sølv over grønt, belagt med en gående rød drage med løftede vinger. Rundt skjoldet et kronet hvitt bånd med innskriften DDRAIG GOCH DDYRY CYCHWYN — Den røde drage maner til handling. I 2008 ble dragen erstattet med fyrst Llywelyns løvevåpen, omgitt av et grønt bånd med innskrift PLEIDIOL WYF I'M GWLAD — Jeg er trofast mot mitt land. Rundt båndet symboler for de fire rikene Wales (purre), Skottland (tistel), Irland (kløverblad) og England (rose).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg