Greyhound

Greyhound Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Greyhound er en hunderase, som tidligere ble kalt engelsk mynde. Rasen kan spores tilbake til den assyriske og egyptiske kulturepoken. Den er beskrevet ved vår tidsregnings begynnelse i Hellas. Med romerne kom rasen til Storbritannia, hvor den ble beskrevet allerede på 800-tallet. Greyhounden er veddeløpshunden fremfor noen; i engelsktalende land er greyhoundløp med totalisator en populær folkesport med enorme beløp i omsetning (se hundeveddeløp).

Faktaboks

Uttale
grˈeihaund

Opprinnelsen til rasenavnet er uklar, men det har ikke med fargen grå å gjøre (eng. grey, 'grå'); antakelig er det avledet av det angelsaksiske grech, tilsvarende det norrøne grey, tispe.

Den er utpreget elegant, men muskuløs. Mankehøyde for hannhunder er 71–76 cm, og for tisper 68–71 cm. Den har langt skalleparti, svakt markert stopp og langt snuteparti. Øynene er middels store. Den har tynne rosenører og lang, tynn hale som bæres i sabelform. Pelsen er kort og tett og er svart, hvit, rød, blå, beige, tigret eller noen av disse fargene kombinert med hvite tegninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg