Portrett Vladimir Vertlib av Wolfgang Kubizek. CC BY 3.0

Vladimir Vertlib, østerriksk forfatter. Vertlib ble født i Leningrad, familien emigrerte via Wien til Israel i 1971, senere opphold i Italia, Nederland og USA hvor familien ble tvangsreturnert til Østerrike i 1981. Han studerte sosialøkonomi ved Universitetet i Wien og bor i dag i Salzburg. Vertlib debuterte med fortellingen Abschiebung (1995, Tvangsutsendelse). Romanen Zwischenstationen (1999, Mellomstasjoner), kan karakteriseres som en migrasjonsroman; den bygger på forfatterens egne opplevelser og beskriver en barndom i en familie som ikke hører hjemme noen steder, men som gang på gang forsøker å finne fotfeste. I 2001 kom romanen Das besondere Gedächtnis der Rosa Masur (Den spesielle hukommelsen til Rosa Masur) som handler om livet til den russisk-jødiske kvinnen Rosa Masur fra tidlig barndom i Sovjetunionen til alderdom i Tyskland. Også i romanen Letzter Wunsch (2003, Siste ønske) bearbeides jødisk identitetsproblematikk. Schimons Schweigen (2012, Schimons taushet) knytter an til Zwischenstationen og forteller om en reise til Israel 30 år etter at forfatteren/fortelleren bodde der som gutt.

Vertlibs omfattende litterære verk handler om migrasjonserfaringer, om jødiske familiehistorier, om det å være jøde i Østerrike, men også om identitetssøken og sosialisasjon. Litteraturanmeldere framhever hans store fortellertalent, som han kombinerer med humor og selvironi. Hans egne refleksjoner rundt det å skrive er samlet i Spiegel im fremden Wort (2007, Speil i fremmed språk).

Vertlib er aktiv som skribent (essays, anmeldelser, avisartikler) og ivrig samfunnsdebattant. Han har mottatt flere utmerkelser, bl.a Anton-Wildgans-prisen (2001). I 2006 innehadde han Chamisso-poetikkdosenturet på det Tekniske Universitetet i Dresden/Kunstakademiet i Sachsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.