Faktaboks

Vladimir Vertlib
Født
2. juli 1966, Leningrad (Sovjetunionen)
Portrett Vladimir Vertlib
Vladimir Vertlib
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Vladimir Vertlib er en østerriksk forfatter som regnes som en av de store fortellerne i østerriksk samtidslitteratur.

Biografi

Vertlib ble født i en jødisk familie i Leningrad. Familien emigrerte via Wien til Israel i 1971, senere oppholdt de seg i Italia, Nederland og USA. Familien ble tvangsreturnert fra USA til Østerrike i 1981. Han studerte sosialøkonomi ved Universitetet i Wien og bor i dag i Salzburg.

Jødiske familiehistorier og migrasjonserfaringer

Vertlibs omfattende litterære verk handler om migrasjonserfaringer, om jødiske familiehistorier, om det å være jøde i Østerrike og om å tilhøre en jødisk minoritet i et europeisk land, men også om identitetsøken og sosialisering.

Abschiebung, Zwischenstationen og Schimons Schweigen

Vertlib debuterte med fortellingen Abschiebung (1995). Romanen Zwischenstationen (1999) kan karakteriseres som en migrasjonsroman; den bygger på forfatterens egne opplevelser og beskriver en barndom i en familie som ikke hører hjemme noen steder, men som gang på gang forsøker å finne fotfeste.

Schimons Schweigen (2012) knytter an til Zwischenstationen og forteller om en reise til Israel 30 år etter at forfatteren/fortelleren bodde der som gutt.

Das besondere Gedächtnis der Rosa Masur, Letzter Wunsch, Am Morgen des zwölften Tages

I 2001 kom romanen Das besondere Gedächtnis der Rosa Masur som handler om livet til den russisk-jødiske kvinnen Rosa Masur fra tidlig barndom i Sovjetunionen til alderdom i Tyskland. Også i romanen Letzter Wunsch (2003) bearbeides jødisk identitetsproblematikk med utgangspunkt i den såkalte andre generasjon: de som er født etter 1945, som ikke har noen tilhørighet til jødedommen som religion, men som likevel søker etter sine jødiske røtter.

Handlingen i romanen Am Morgen des zwölften Tages (2009) utspiller seg i samme fiktive tyske småby som i Letzter Wunsch og utforsker, med bakgrunn i biografien til orientalisten Sebastian Heisenberg, forholdet mellom Orienten og Vesten. De tre romanene danner en løs trilogi, holdt sammen av en fiktiv tysk by som en av flere skueplasser og gjennom at enkelte av hovedpersonene i én av romanene dukker opp som bipersoner i de andre.

Lucia Binar und die russische Seele

I 2015 kom romanen Lucia Binar und die russische Seele, om en gammel kvinne i Wien, som nekter å flytte ut av bygården hun har levd i hele sitt liv. Mens hun kjemper for å beholde sin egen verdighet, passerer det siste århundret revy.

Flytkningkrisen: Viktor hilft

I likhet med blant annet Jenny Erpenbeck og Michael Köhlmeier har også Vladimir Vertlib behandlet flyktningkrisen i 2015 litterært. I romanen Viktor hilft (2018) arbeider hovedpersonen Viktor Levin, opprinnelig ukrainsk jøde, nå østerriksk statsborger og bosatt i Salzburg, som frivillig på den østerriksk-tyske grensen for å hjelpe flyktninger på veien til Tyskland. Gjennom Viktors egen historie settes flyktningkrisen i 2015 inn i en større historisk sammenheng.

Poetiske skrifter og essays

Litteraturanmeldere framhever Vertlib store fortellertalent, som han kombinerer med humor og selvironi. Hans egne refleksjoner rundt det å skrive er samlet i Spiegel im fremden Wort (2007, Speil i fremmed språk) og i Ich und die Eingeborenen. Essays und Aufsätze (2012). Vertlib er aktiv som skribent (essays, anmeldelser, avisartikler) og ivrig samfunnsdebattant.

Utmerkelser

Vladimir Vertlib har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet Anton-Wildgans-prisen (2001). I 2006 innehadde han Chamisso-poetikkdosenturet på det Tekniske Universitetet i Dresden/Kunstakademiet i Sachsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg