Victoria (Seychellene)

Artikkelstart

Victoria er hovedstaden på Seychellene. Den ligger ved den nordøstlige kysten av øya Mahé. Med 28 100 innbyggere (2020) er Victoria Afrikas minste hovedstad. I underkant av 30 prosent av Seychellenes befolkning bor i Victoria, som er landets eneste by med mer enn 5000 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
viktˈå:riə

Victoria er landets politiske, økonomiske og kulturelle senter.

Byens navn

Byen fikk sitt navn i 1838 etter daværende dronning i Storbritannia og Irland, se artiklene Seychellenes historie og Victoria (britisk dronning).

Byens omgivelser

Sørvest for byen er Morne Seychellois nasjonalpark, som dekker vel 20 prosent av øya Mahé. I denne parken er landets høyeste fjelltopp Morne Seychellois på 905 meter over havet. Fem kilometer øst for Victoria er Saint-Anne marine nasjonalpark, som omfatter åtte mindre øyer og havområdet mellom og omkring disse øyene.

Næringsliv og transport

Victoria er landets viktigste handelssenter. Fra byens dypvannshavn eksporteres det blant annet vanilje, kokosnøttolje, såpe og guano, samt fisk, herunder hermetisk tunfisk. Tolv kilometer sørvest for Victoria er det en internasjonal lufthavn. Byens havn har en egen terminal for cruiseskip. Det er båtforbindelse til de ytre øyer og til Mauritius.

Kultur og utdanning

I Victoria er det et naturhistorisk museum, et nasjonalt kunstgalleri og en botanisk hage.

Seychellenes universitet som ble etablert i 2009, har tre avdelinger utenfor Victoria.

Norge i Victoria

Det er et honorært norsk konsulat i Victoria.

Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg