Santo Domingo

Typiske sentrale bygater i Santo Domingo. Bildet er fra år 2000.
Alcazar de Colón, i gamlebyen i Santo Domingo, 2017.
Alcazar de Colón
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Santo Domingo er hovedstad og største by i Den dominikanske republikk. Byen ligger på sørkysten, ved Río Ozamas utløp i Det karibiske hav. Den har 2 945 000 innbyggere (2015, CIA World Factbook).

Faktaboks

Uttale
santo domˈingo
Også kjent som

Santo Domingo de Guzmán

Santo Domingo er landets industrielle, kulturelle, administrative og økonomiske senter. Byen har en blanding av bygninger fra kolonitiden i gamlebyen, moderne høyhusstrukturer, samt store områder med ulike nabolag der den jevne dominikaner bor og arbeider. Santo Domingo er landets viktigste havneby, med både eksport av jordbruksprodukter og omfattende passasjertrafikk. Den huser tekstil-, næringsmiddel-, petrokjemisk og sementindustri. Byen har også 18 universiteter og andre utdanningsinstitusjoner. Landets finansielle rikdom er sentrert i hovedstaden, i tillegg til i Cibao-området nordvest for Santo Domingo.

Diktatoren Rafael Trujillo oppkalte i 1936 Santo Domingo etter seg selv, og endret dermed navnet til Ciudad Trujillo, som den ble hetende fram til Trujillo ble drept i 1961.

Byens plass i kolonihistorien

Spanias kolonisering av Amerika startet på mange vis i Den dominikanske republikk, og Santo Domingo ble raskt etablert som knutepunkt. Byen ble grunnlagt 1496 av Bartolomeo Columbus, en yngre bror av Kristoffer Columbus. Senere spanske ekspedisjoner til det amerikanske fastlandet skulle komme til å gjøre Santo Domingo til en mer perifer utpost i det spanske imperiet, men byens plass som en viktig del av koloniseringens tidlige fase, på godt og vondt, er ubestridt. Dette er synlig den dag i dag i Den dominikanske republikk og i Santo Domingo spesielt.

Det første universitetet i Amerika ble grunnlagt i Santo Domingo i 1538, og anses som forløperen til det nåværende statlige universitetet Universidad Autónoma de Santo Domingo. Det finnes imidlertid flere universiteter i Amerika som hevder å være enten det første eller det som har vært drevet lengst uavbrutt.

Santo Domingos sentrum huser mange gamle bygninger, museer med mer. Festningen Torre del Homenaje fra 1503 er regnet som Amerikas eldste, og basilikaen Santa María de Santo Domingo (1521–1540, restaurert i 1992) med Columbus' gravmæle, er Amerikas første katedral. Murverk fra byens opprinnelse finnes fortsatt intakt, som for eksempel Ozama-fortet fra tidlig på 1500-tallet.

Offentlig transport

Bilde av T-banen fra åpningsåret 2009.
T-bane
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 2009 åpnet den første dominikanske T-banen i Santo Domingo, som et ledd i en plan for å lette trafikken i den tett befolkede og tungt trafikkerte hovedstaden. I de tre første månedene av 2017 hadde T-banen nærmere 19 millioner passasjerer, ifølge det dominikanske statistiske sentralbyrå.

Til sammen strekker de to T-banelinjene seg 48,5 kilometer. Linje 1 kjører nord–sør, noe som betyr en betydelig lettelse for trafikken mellom nabokommunen Santo Domingo Norte og sentrumsområdene av Santo Domingo. Linje 2 har en kryssende rute, fra vest mot øst. De to linjene møtes ved stasjonen Juan Pablo Duarte.

Til tross for avlastningen fra T-banen er Santo Domingos trafikkbilde stadig preget av mye køkjøring og støy. Tilbudet for flertallet som ikke kan reise med egen bil, er busser, motoconcho (motorsykkeltaxi) og ofte svært nedslitte carros públicos, det vil si biler som kjører faste ruter som en del av det offentlige transporttilbudet. Over en halv million husstander i Stor-Santo Domingo oppgir å være plaget av støy fra trafikken.

Man kan kjøre med ulike busselskaper til alle landets hjørner fra Santo Domingo, og det er også buss- og flyforbindelse til nabolandet Haiti. Fire av fem nasjonale hovedveier starter i byen.

Kulturliv

Byen har et svært riktig kulturliv. Musikk, dans, kunst, teater og film lever både i gatene, på scenene og i de ulike institusjonene. Det samme gjelder for byens mange museer, gallerier og konsertsteder. Hovedtyngden finner man i de sentrumsnære bydelene.

Turisme 

De mest populære målene for turister som besøker byen pleier å være havpromenaden, El Malecón, og den sentrale gamlebyen, Zona Colonial. I sistnevnte kan man vandre langs bygninger fra de første faste europeiske bosetningene i Amerika. Et populært sted i gamlebyen er Plaza España, med et tilhørende slott fra Diego Columbus' tid som visekonge under den spanske tronen, tidlig på femtenhundretallet. Diego Columbus var for øvrig sønn av Kristoffer Columbus. De fleste som besøker Santo Domingo som turist vil finne veien innom gågaten El Conde. Gamlebyen huser også kafeer, bokhandler og shoppingmuligheter, restauranter og utesteder.

I tillegg finner både turister og lokalbefolkning en mengde shoppingmuligheter i de rikere bydelene, da hovedsakelig i de større kjøpesentrene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg