Van er en by i den østlige delen av Tyrkia, hovedstad i provinsen Van, fem kilometer øst for østbredden av Vansjøen. Byen som ligger 1730 meter over havet, har 370 190 innbyggere (2012).

Næringsliv og transport

Van er et handelssenter for jordbruksprodukter som dyrkes i provinsen. Turismen er av stor betydning for byens økonomi.

Fra Van er det jernbaneforbindelse til Tabriz og Teheran. Siden 1971 har det gått en togferge fra Van til Tatvan på vestsiden av innsjøen. Avstanden fra Van til Tatvan er 90 kilometer. Fra Tatvan er det jernbanelinje til blant annet Ankara. Forslag om å bygge en jernbanelinje rundt innsjøen har ikke latt seg gjennomføre. Det er en motorvei fra den iransk-tyrkiske grensen til Van. Denne motorveien fortsetter sør før innsjøen til Tatvan og derfra til andre byer. Det er en flyplass i Van.

Kultur og utdanning

Restene av Van borg som ligger på en høyde vest for byen og med utsikt over innsjøen, ble bygd på midten av det niende århundre. Dette var et massivt festningsverk i denne delen av Lilleasia. Her er også ruiner av gamlebyen i Van. 24 kilometer sørøst for Van er rester av slottet Çavuştepe, som ble bygd fra 764 til 735 fvt. En akvedukt i byen er delvis bevart.

Et jordskjelv i 2011 ødela Van museum, som ble etablert i 1945. I 2018 det åpnet et nytt museum sør for Van slott. Dette museet har avdelinger for arkeologi, etnografi og Vans historie, samt en samling av gamle mynter og manuskripter.

Moskeen Köse Hüsrev Paşa Camii er fra 1567/1568. Et universitet som har vel 25 000 studenter, ble åpnet i 1982.

Historikk

Van ble grunnlagt på 800-tallet fvt. som hovedstad for Urartu.

Det armenske folkemordet som pågikk i Det osmanske riket under det ungtyrkiske styret fra 1915 til 1920 omfattet også Van, hvor cirka 55 000 armenere ble drept. Dette førte også til at gamlebyen ble lagt i ruiner, og den nye byen ble oppbygd øst for gamlebyen.

Regionen ligger på grensen mellom det arabiske-nubiske skjold og den eurasiske plate, som kolliderer og dermed medfører stor jordskjelvaktivitet. I 2011 var det to jordskjelv. Det første jordskjelvet i oktober hadde en styrke på 7,2 Mw og førte til at 604 personer i byen og omegnen ble drept, mens 4152 personer ble såret. Flere tusen bygninger ble ødelagt. Dette jordskjelvet var det kraftigste siden 1999. Et nytt jordskjelv med styrke 5,6 Mw fant sted i november 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg