Saas-Fee

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Saas-Fee er det største av turiststedene i Saastal i Sveits, i kanton Wallis/Valais. Saas-Fee ligger på vestsiden av dalen, 1798 meter over havet og har 1544 innbyggere (2020). Sammen med de øvrige turiststedene i Saastal (Saas-Grund, Saas-Balen, Saas-Almagell og Eisten) har dalen i alt 3422 innbyggere (2020).

Gjennom Saastal renner Saaser Vispa som løper sammen med Matter Vispa og danner Vispa, bielv til Rhône fra sør. Elva er utbygd til kraftformål.

Vest for Saastal ligger Mischabelmassivet som i Dom, Sveits' tredje høyeste fjell, når opp til 4545 meter over havet. Også øst for dalen når fjellene over 4000 meter over havet (blant annet Weissmies 4023 meter over havet), og i alt er omkring ti topper over 4000 meter over havet synlige fra Saas-Fee. Landskapet rundt Saas-Fee regnes som et av de vakreste og mest dramatiske av det en finner på Sveits' turiststeder. En rekke sveve- og taubaner fører opp i fjellområdet rundt stedet, helt opp i 3500 meters høyde. Det er sommerskitilbud på Feegletscher sørvest for Saas-Fee.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg