Valais-Alpene

Valais er en kanton i Sveits. Den omfatter Rhônes dalføre ovenfor Genfersjøen med sidedalene og fjelltraktene på begge sider, Berner Alpen i nord og Alpes Pennines i sør, Sveits' to høyeste fjellområder.
Av .

Artikkelstart

Valais-Alpene er en fjellkjede mellom Rhônedalen i kantonen Valais i Sveits og Valle d'Aosta i regionene Valle d'Aosta og Lombardia i Italia. Fjellkjeden er en del av Alpene.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Walliser Alpen italiensk Alpi Pennine fransk Alpes valaisannes, Alpes pennines

Valais-Alpene er avgrenset i vest av St. Bernardspasset og i øst av Nufenenpasset. I fjellkjeden ligger de høyeste fjellene i Sveits og Italia. Den er bygd opp av harde krystallinske bergarter foldet opp i tertiær.

Høyest når Monte Rosa-massivet med Dufourspitze (4634 meter over havet). Vest for Monte Rosa ligger Matterhorn (Monte Cervino, 4478 meter over havet) og Grand Combin (4314 meter over havet). Andre kjente topper er Mischabel med Dom (4545 meter over havet), samt Weisshorn (4505 meter over havet), og Dent Blanche (4357 meter over havet). Øst for Simplonpasset er fjellene cirka ett tusen meter lavere enn i vest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg