Bernalpene, fjellområde i Sveits, Berner Oberland brukes om Bernalpene nord for vannskillet mot Wallis (Valais), utgjør den nordre delen av Vest-Alpene, begrenset av Rhônes dalføre i sør, Lac Léman (Genèvesjøen) i vest og Aares dalføre i nord og øst. Ligger i kantonene BernValais (Wallis) og til dels Vaud.

Bernalpene har mange topper over 3500 moh.; høyest er Finsteraarhorn (4274 moh.), Aletschhorn (4195 moh.) og Jungfrau (4158 moh.). Fjellmassivet har en rekke breer, hvorav Aletschgletscher er den største i Alpene. De viktigste fjellovergangene er Lötschen-, Gemmi- og Pillonpasset som alle er fotruter. Jernbanetunnelen under Lötschen (Lötschbergtunnelen) er den eneste transportåren som krysser Bernalpene fra nord til sør.

Bernalpene hører til de fremste turistområdene i Sveits, med en rekke med kjente turiststeder som InterlakenGrindelwald, Lauterbrunnen, Mürren, WengenGstaad, Kandersteg og Adelboden. Jungfrau-Aletschområdet med er utpekt av UNESCO som et av verdens naturarvområder, både på grunn av sin skjønnhet, sine naturkvaliteter og sin rolle i europeisk kunst og litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.