Bernalpene, fjellområde i Sveits, Berner Oberland brukes om Bernalpene nord for vannskillet mot Wallis (Valais), utgjør den nordre delen av Vest-Alpene, begrenset av Rhônes dalføre i sør, Lac Léman (Genèvesjøen) i vest og Aares dalføre i nord og øst. Ligger i kantonene BernValais (Wallis) og til dels Vaud.

Bernalpene har mange topper over 3500 moh.; høyest er Finsteraarhorn (4274 moh.), Aletschhorn (4195 moh.) og Jungfrau (4158 moh.). Fjellmassivet har en rekke breer, hvorav Aletschgletscher er den største i Alpene. De viktigste fjellovergangene er Lötschen-, Gemmi- og Pillonpasset som alle er fotruter. Jernbanetunnelen under Lötschen (Lötschbergtunnelen) er den eneste transportåren som krysser Bernalpene fra nord til sør.

Bernalpene hører til de fremste turistområdene i Sveits, med en rekke med kjente turiststeder som InterlakenGrindelwald, Lauterbrunnen, Mürren, WengenGstaad, Kandersteg og Adelboden. Jungfrau-Aletschområdet med er utpekt av UNESCO som et av verdens naturarvområder, både på grunn av sin skjønnhet, sine naturkvaliteter og sin rolle i europeisk kunst og litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.