Bernalpene

Bernalpene, fjellområde i Sveits, utgjør den nordre delen av Vest-Alpene, begrenset av Rhônes dalføre i sør, Lac Léman (Genèvesjøen) i vest og Aares dalføre i nord og øst.

Faktaboks

også kjent som:
tysk Berner Alpen, Berner Oberland

Området ligger i kantonene Bern, Valais (Wallis) og til dels Vaud. Berner Oberland brukes ofte om Bernalpene nord for vannskillet mot Wallis (Valais).

Bernalpene har mange topper over 3500 meter over havet; høyest er Finsteraarhorn (4274 meter over havet), Aletschhorn (4195 meter over havet) og Jungfrau (4158 meter over havet). Fjellmassivet har en rekke breer, hvorav Aletschgletscher er den største i Alpene. De viktigste fjellovergangene er Lötschen-, Gemmi- og Pillonpasset, som alle er fotruter. Jernbanetunnelen under Lötschen (Lötschbergtunnelen) er den eneste transportåren som krysser Bernalpene fra nord til sør.

Bernalpene hører til de fremste turistområdene i Sveits, med en rekke med kjente turiststeder som Interlaken, Grindelwald, Lauterbrunnen, Mürren, Wengen, Gstaad, Kandersteg og Adelboden. Jungfrau-Aletschområdet står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, både på grunn av sin skjønnhet, sine naturkvaliteter og sin rolle i europeisk kunst og litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg