Bernalpene, fjellområde i Sveits, utgjør den nordre delen av Vest-Alpene, begrenset av Rhônes dalføre i sør, Lac Léman (Genèvesjøen) i vest og Aares dalføre i nord og øst.

Området ligger i kantonene Bern, Valais (Wallis) og til dels Vaud. Berner Oberland brukes ofte om Bernalpene nord for vannskillet mot Wallis (Valais).

Bernalpene har mange topper over 3500 meter over havet; høyest er Finsteraarhorn (4274 meter over havet), Aletschhorn (4195 meter over havet) og Jungfrau (4158 meter over havet). Fjellmassivet har en rekke breer, hvorav Aletschgletscher er den største i Alpene. De viktigste fjellovergangene er Lötschen-, Gemmi- og Pillonpasset, som alle er fotruter. Jernbanetunnelen under Lötschen (Lötschbergtunnelen) er den eneste transportåren som krysser Bernalpene fra nord til sør.

Bernalpene hører til de fremste turistområdene i Sveits, med en rekke med kjente turiststeder som Interlaken, Grindelwald, Lauterbrunnen, Mürren, Wengen, Gstaad, Kandersteg og Adelboden. Jungfrau-Aletschområdet står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, både på grunn av sin skjønnhet, sine naturkvaliteter og sin rolle i europeisk kunst og litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.