Zermatt

Zermatt er et turiststed i Sveits, i kanton Valais. Byen ligger i Mattertal, ved foten av Matterhorn, herav navnet, egentlig Zur Matte, 1620 moh., og har 5714 innbyggere (2017).

Faktaboks

Zermatt
Uttale
zermˈatt

Samferdsel

Zermatt ligger ved enden av en smalsporet jernbane fra Brig i Rhône-dalen, og det er ikke veiforbindelse de siste 6 km opp Mattertal fra Täsch; Zermatt er derfor bilfritt.

Zermatt er blant Sveits' mest besøkte turiststeder, og det er ikke minst et viktig utgangspunkt for fjellvandringer og vintersport. Flere sveve- og tannhjulsbaner fører opp til fjellene omkring; høyest når banen til Klein-Matterhorn (3884 moh.).

Fra Zermatt fører den lengste enkeltstrekningen til Rhätische Bahn østover via Andermatt, Oberalppass og Chur helt til St. Moritz i Engadin (Glacier Express).

Natur og kultur

I øst ligger de to høyeste fjellmassivene i Sveits, Mischabel med Dom (4545 moh.) i nordøst, og Monte Rosa med Dufourspitze (4634 moh.) i sørøst. Likevel er den praktfulle, pyramiden i sørvest, Matterhorn (4478 moh.), det mest kjente fjellet i området. I Zermatt ligger Matterhorn-Museum som dokumenterer ikke bare Matterhorns, men hele Wallis' fjellverden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg