Zermatt

Zermatt er et turiststed i Sveits, i kanton Valais. Byen ligger i Mattertal, ved foten av Matterhorn, herav navnet, egentlig Zur Matte, 1620 moh., og har 5714 innbyggere (2017).

Faktaboks

uttale:
zermˈatt

Samferdsel

Zermatt ligger ved enden av en smalsporet jernbane fra Brig i Rhône-dalen, og det er ikke veiforbindelse de siste 6 km opp Mattertal fra Täsch; Zermatt er derfor bilfritt.

Zermatt er blant Sveits' mest besøkte turiststeder, og det er ikke minst et viktig utgangspunkt for fjellvandringer og vintersport. Flere sveve- og tannhjulsbaner fører opp til fjellene omkring; høyest når banen til Klein-Matterhorn (3884 moh.).

Fra Zermatt fører den lengste enkeltstrekningen til Rhätische Bahn østover via Andermatt, Oberalppass og Chur helt til St. Moritz i Engadin (Glacier Express).

Natur og kultur

I øst ligger de to høyeste fjellmassivene i Sveits, Mischabel med Dom (4545 moh.) i nordøst, og Monte Rosa med Dufourspitze (4634 moh.) i sørøst. Likevel er den praktfulle, pyramiden i sørvest, Matterhorn (4478 moh.), det mest kjente fjellet i området. I Zermatt ligger Matterhorn-Museum som dokumenterer ikke bare Matterhorns, men hele Wallis' fjellverden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg