Zermatt

Zermatt med Matterhorn i bakgrunnen.

Artikkelstart

Zermatt er en by i Sveits, i kanton Valais, og er en av de aller viktigste turistdestinasjonene i landet. Byen ligger i Mattertal, ved foten av Matterhorn, 1620 meter over havet og har 5765 innbyggere (2020). Zermatt er ikke minst et viktig utgangspunkt for fjellvandringer og vintersport.

Faktaboks

Uttale
zermˈatt

Natur og kultur

Nordøst og øst for Zermatt ligger de to høyeste fjellmassivene i Sveits, henholdsvis Mischabel med Dom (4545 meter over havet) og Monte Rosa med Dufourspitze (4634 meter over havet), Sveits høyeste fjell, i sørøst. Likevel er den praktfulle pyramiden i sørvest, Matterhorn (4478 meter over havet), det mest kjente fjellet i området.

I Zermatt ligger Matterhorn-Museum, som dokumenterer både Matterhorns og hele Wallis' fjellverden med hensyn til både kartografi, natur, historie og folkekultur.

Samferdsel

Zermatt ligger ved enden av en smalsporet jernbane fra Brig i Rhône-dalen (Rhätische Bahn). Fra Zermatt fører den lengste enkeltstrekningen til Rhätische Bahn østover via Andermatt, Oberalppass og Chur helt til St. Moritz i Engadin (Glacier Express).

Ettersom veiforbindelsen opp Mattertal er åpen for alminnelig ferdsel kun til Täsch, seks kilometer nedenfor Zermatt, er byen bilfri.

Flere sveve- og tannhjulsbaner fører opp til fjellene omkring byen; høyest når banen til Klein Matterhorn (3884 meter over havet) i sørvest. I øst fører Gornergrat Bahn, en tannhjulsbane, til Gornergrat (3130 meeter over havet), hvorfra flere taubaner fører videre opp mot Monte Rosa-massivet; samlet har Zermatt 14 taubaner.

Navnet

Navnet Zermatt er dannet av Zur Matte; Matte (Matter Vispa) er navnet på elva gjennom Mattertal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg