Usta–Nes-kraftverkene er to vannkraftverk i øvre del av Hallingdalsvassdraget, Buskerud. Hovedvassdrag er Drammensvassdraget, som omfatter vassdrag i Oppland, Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

utnytter avløpet fra Ustevatnet (985–968 moh.) og fra Røungen (957–944 moh.). Tilløpstunnelen fra Ustevatnet ned til kraftverket, som ligger i fjellet ved Kleivi i Ål kommune, er 22 km lang. Fra Røungen fører en 6 km lang tunnel vannet ned til stasjonen. Kraftverkets brutto fallhøyde ned til utløpet i Strandafjorden (447 moh.) er  540 m. Stasjonen er bestykket med to francis-aggregater med en samlet installasjon på 180 MW og en midlere årsproduksjon på ca. 780 GWh. Usta kraftverk ble satt i drift i 1965.

har inntak i Strandefjorden og nytter også avløpet fra Holselva (Hol-kraftverkene) og Votna fra nordvest slik at samlet nedbørfelt blir 2475 km². En 31 km lang tilløpstunnel fører vannet ned til kraftverket, som ligger fjellet ved Sjong i Nes kommune. Fem sideelver/-bekker er også tatt inn i tilløpstunnelen via bekkeinntak. Samlet magasinkapasitet 1347 mill. m³. Brutto fallhøyde er 285 m. Stasjonen har 4 like francis-aggregater med en samlet ytelse på 250 MW og en midlere årsproduksjon på ca. 1330 GWh. Nes kraftverk ble satt i drift i 1967.

For at utbyggingen skulle virke minst mulig skjemmende ble det bl.a. bygd en rekke terskler i Hallingdalselva, og det er pålegg om en minstevannføring på 10 m³/s i elveløpet nedenfor Strandafjorden i sommermånedene og 2,5 m³/s resten av året. Dette tilsvarer omtrent den naturlige lavvannføringen i øvre del av elven. Utbyggingen startet i 1963 i regi av Oslo Lysverker, senere Oslo Energi. I dag eies og driftes begge kraftverkene av E-CO Energi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.