Usta–Nes-kraftverkene er to vannkraftverk i øvre del av Hallingdalsvassdraget i Buskerud. Hovedvassdrag er Drammensvassdraget, som omfatter vassdrag i Buskerud, Innlandet og Vestland fylker.

Usta kraftverk

Usta kraftverk utnytter avløpet fra Ustevatnet (985–968 meter over havet) og fra Røungen (957–944 meter over havet). Tilløpstunnelen fra Ustevatnet og ned til kraftverket, som ligger i fjellet ved Kleivi i Ål kommune, er 22 kilometer lang. Fra Røungen fører en 6 kilometer lang tunnel vannet ned til stasjonen. Kraftverkets brutto fallhøyde ned til utløpet i Strandafjorden (447 meter over havet) er 540 meter. Stasjonen er bestykket med to like francis-aggregater med en samlet installasjon på 180 MW og en midlere årsproduksjon på 920 GWh. Usta kraftverk ble satt i drift i 1965.

Nes kraftverk

Nes kraftverk har inntak i Strandefjorden og nytter også avløpet fra Holselva (Hol-kraftverkene) og Votna fra nordvest, slik at samlet nedbørfelt er 2475 km². En 31 kilometer lang tilløpstunnel fører vannet ned til kraftverket, som ligger fjellet ved Sjong i Nes kommune. Fem sideelver/-bekker er også tatt inn i tilløpstunnelen via bekkeinntak. Samlet magasinkapasitet er 1347 millioner m³. Brutto fallhøyde er 285 meter. Stasjonen har fire like francis-aggregater med en samlet ytelse på 250 MW og en midlere årsproduksjon på 1483 GWh. Nes kraftverk ble satt i drift i 1967.

For at utbyggingen skulle virke minst mulig skjemmende, ble det blant annet bygd en rekke terskler i Hallingdalselva, og krav om en minstevannføring på 10 kubikkmeter per sekund i elveløpet nedenfor Strandafjorden i sommermånedene, og 2,5 kubikkmeter per sekund resten av året. Dette tilsvarer omtrent den naturlige lavvannføringen i øvre del av elven. Utbyggingen startet i 1963 i regi av Oslo Lysverker, senere Oslo Energi.

I dag eies og driftes begge kraftverkene av Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg