Usta–Nes-kraftverkene

Artikkelstart

Usta–Nes-kraftverkene er to vannkraftverk i øvre del av Hallingdalsvassdraget i Viken fylke. Hovedvassdrag er Drammensvassdraget, som omfatter vassdrag i Viken, Innlandet og Vestlsnd fylker.

Usta kraftverk

Usta kraftverk utnytter avløpet fra Ustevatnet (985–968 moh.) og fra Røungen (957–944 moh.). Tilløpstunnelen fra Ustevatnet og ned til kraftverket, som ligger i fjellet ved Kleivi i Ål kommune, er 22 kilometer lang. Fra Røungen fører en 6 kilometer lang tunnel vannet ned til stasjonen. Kraftverkets brutto fallhøyde ned til utløpet i Strandafjorden (447 moh.) er 540 meter. Stasjonen er bestykket med to like francis-aggregater med en samlet installasjon på 180 MW og en midlere årsproduksjon på 920 GWh. Usta kraftverk ble satt i drift i 1965.

Nes kraftverk

Nes kraftverk har inntak i Strandefjorden og nytter også avløpet fra Holselva (Hol-kraftverkene) og Votna fra nordvest, slik at samlet nedbørfelt er 2475 km². En 31 kilometer lang tilløpstunnel fører vannet ned til kraftverket, som ligger fjellet ved Sjong i Nes kommune. Fem sideelver/-bekker er også tatt inn i tilløpstunnelen via bekkeinntak. Samlet magasinkapasitet er 1347 millioner m³. Brutto fallhøyde er 285 meter. Stasjonen har fire like francis-aggregater med en samlet ytelse på 250 MW og en midlere årsproduksjon på 1483 GWh. Nes kraftverk ble satt i drift i 1967.

For at utbyggingen skulle virke minst mulig skjemmende ble det blant annet bygd en rekke terskler i Hallingdalselva, og krav om en minstevannføring på 10 kubikkmeter per sekund i elveløpet nedenfor Strandafjorden i sommermånedene, og 2,5 kubikkmeter per sekund resten av året. Dette tilsvarer omtrent den naturlige lavvannføringen i øvre del av elven. Utbyggingen startet i 1963 i regi av Oslo Lysverker, senere Oslo Energi.

I dag eies og driftes begge kraftverkene av Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg