Studentsamskipnad, institusjon med oppgave å ta seg av studentenes velferdsbehov ved det enkelte lærested.

Alle universiteter og statlige høyskoler skal være tilknyttet en studentsamskipnad, og alle studenter plikter å være medlemmer av og betale semesteravgift til den samskipnaden deres lærested er tilknyttet. Velferdstilbud som organiseres av studentsamskipnader, er boliger, spisesteder, barnehager, helsetjeneste, idrett og karriereveiledning. Flere samskipnader har interesser i bokhandel og forlagsvirksomhet.

I alt er det 25 samskipnader (2009), som styres etter lov om studentsamskipnader av 14. desember 2007. Omfanget av studentsamskipnadenes virksomhet strekker seg over et stort spenn, fra den konsernorganiserte Studentsamskipnaden i Oslo som i 2008 hadde 532 ansatte og omsetning på 789 millioner kroner, til Studentsamskipnaden for Indre Finnmark (Sis Finnmarkku Studeanttaid Ovttastus) med 13 ansatte og 7 millioner kroner i omsetning.

Studentsamskipnaden i Oslo (nå Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus) var den første samskipnaden, opprettet ved lov i 1939.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 3 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Begreper i høyere utdanning

Tor Ivar Hansen NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.