Kunnskapsforlaget ANS er et norsk forlag som ble opprettet i 1975. Det utgir ordbøker i trykt og elektronisk form, samt fagbøker innen ulike fagområder. Kunnskapsforlagets hovedprodukt er de blå ordbøkene og ordboktjenesten Ordnett på internett.

Forlaget var fra 1975 eiet av forlagshusene Aschehoug og Gyldendal med 50 prosent hver, inntil september 2018 da Aschehoug solgte sin eierandel til Gyldendal. Gyldendal er etter dette eneeier av Kunnskapsforlaget.

  • Forlagssjef fra desember 2011 er Thomas Nygaard.
  • Driftsinntektene utgjorde 39 millioner kroner i 2017, uforandret fra året før.

Forlagshusene Aschehoug og Gyldendal slo sine avdelinger for leksikon og ordbøker sammen i Kunnskapsforlgaet i 1975. Aschehougs tyngste bidrag var Aschehougs leksikon mens Gyldendal bidro med De blå ordbøkene.

De to forlagene hadde de vært konkurrenter på leksikonmarkedet siden 30-tallet og sammen ga de nå ut Store norske leksikon. Første utgave kom i 1978 det ble raskt et innbringende verk. Da fjerde og siste papirutgave ble utgitt 2005-2007 hadde SNL solgt over 180 000 leksikonsett. Den siste utgaven var produsert med støtte fra Fritt ord-stiftelsen.

Leksikonet som hadde solgt internett-abonnementer fra 2000, men med konkurranse fra Wikipedia ble det nå satset fullt på en gratis og reklamefinansiert nettugave fra 2009. Det skulle raskt vise seg å ikke bære seg økonomisk. inntil 1. juli 2010. Da ble leksikonet overdratt til prosjektorganisasjonen Norsk nettleksikon, og forlaget ble omstilt til drift uten leksikon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.