Faktaboks

Ungdom i oppdrag
forkortet UiO på engelsk Youth With A Mission, YWAM
Offisielt navn
STIFTELSEN UNGDOM I OPPDRAG
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Ottestad
Stiftet
04.12.2009
Daglig leder
Andreas Nordli
Styreleder
Agnes Margrethe Lid

Ungdom i Oppdrag er den norske avdelingen av den internasjonale evangeliserings- og misjonsbevegelsen Youth With A Mission (YWAM). Bevegelsen driver misjonsarbeid over hele verden, har en rekke sentra og flere tusen medarbeidere.

I Norge

I Norge driver Ungdom i Oppdrag skoler, treffsentra og evangelisering. Mange av medarbeiderne er ungdom som har fått kortere opplæring på bevegelsens kurs, som varer fra tre til ti måneder. Bevegelsen kaller disse for disippeltreningsskoler og det undervises i misjonsarbeid, lederskap, bibelstudier og familiestudier. Mange av misjonærene som sendes ut har gjennomgått kurs og arbeider i kortere tid som det bevegelsen kaller misjonærer.

Bevegelsen har hatt ni sentra i Norge; Borgen i Troms, Nordtun i Nordland, Ålesund i Møre og Romsdal, Sola i Rogaland, Bergen, Skien i Telemark, Oslo, Grimerud i Stange i Hedmark og Skjærgårdsheimen på Flekkerøya i Vest-Agder.

Historie

Bevegelsen ble startet i 1960 av de amerikanske pinsevennene Loren og Darlene Cunningham. Den norske avdelingen ble startet i 1972. Selv om bevegelsen har sitt utspring i pinsebevegelsen regner den seg som tverrkirkelig og har som målsetting samarbeide med evangeliske kirker over hele verden. Inntil 1985 regnet bevegelsen seg som en luthersk organisasjon og fokuserte på samarbeid med Den norske kirke.

Historisk knytter Ungdom i Oppdrag seg opp mot en evangelisering-tradisjon som inkluderer misjonærer som William Carey (1761 – 1834), Hudson Taylor (1832 – 1905), Donald McGavran (1897 – 1990), Cameron Townsend (1896 – 1982) og Ralph Winter (1924 – 2009).

Ungdom i Oppdrag mener at misjonsarbeid idag har gått fra at misjonærer har reist fra «vesten til resten» og til at alle land har blitt misjonerende og misjonsmottakere. Et eksempel er Mongolia som ikke hadde en eneste kirke før 1990, men som senere ble det landet som Ungdom i Oppdrag mente at sendte ut flest misjonærer per aktiv kristen i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Referanser

 • Benge, Janet; Benge, Geoff og Kristiansen, Andreas (2014). Loren Cunningham : bølger av ungdom til hele verden. Ottestad: Proklamedia.
 • Cunningham, Loren (2007). The Book That Transforms Nations. USA: YWAM Publishing.
 • Cunningham, Loren (1992). Daring to Live on the Edge. USA: YWAM Publishing.
 • Cunningham, Loren (1989). Making Jesus Lord (Winning God's Way). USA: YWAM Publishing.
 • Cunningham, Loren (1984). Is That Really You God?. USA: YWAM Publishing.
 • Cunningham, Loren og Hamilton, J. D. (2000). Why not Women? USA: YWAM Publishing.
 • Jupe, Albert og Jupe, Jeanette (2004). Å bli ett: førekteskapelig veiledning. Ottestad: Familiefokus.
 • NHO (2006). Arbeidsliv i klemme : kan innvandring hjelpe oss? Ottestad : Ungdom i Oppdrag
 • Nordli, Andreas (2018, 31/5). Misjon i forandring. Dagen, side 17.
 • Nordli, Åsne Valland (2017). Mine minste : om gatefolk frå Romania og eit forsøk på å hjelpe. Oslo: Samlaget.
 • Torland, Jan (2017). Fra mann til mann: en oppmuntringsbok. Ottestad: Proklamedia.
 • Raaum, Kristin Gunleiksrud (1987). Dualisme og dobbelthet : Ungdom i Oppdrag: en ideologianalyse. Hovedoppgave i kristendomskunnskap. Bergen: Universitetet i Bergen.
 • Østbye, David André (2008, 14/3). En smak av honning. Korsets Seier, side 5-7.Ungdom i Oppdrag

Faktaboks

Ungdom i oppdrag
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.910 Religiøse organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg