Donald McGavran, amerikansk misjonær og professor i missiologi. McGavran er kjent for sine arbeider med å forsøke å identifisere hva som hindret spredningen av kristendommen. Han fokuserte på kastevesenet og sosiale- og økonomiske hindringer for omvendelse.

For MacGavran sto forkynnelse som det viktigste misjonsarbeidet, og ikke hjelpearbeid, nødhjelp eller utdanning. Han mente ikke at de gode handlingene ikke skulle utføres, men at de ville komme automatisk når man ble troende.

McGavran var født i India og sønn av misjonærer. Han arbeidet selv som misjonær fra 1923 – 1961 etter at han hadde studert teologi i USA. Han avla en doktorgrad ved Columbia University i 1936, og var professor i missiologi ved Fuller Theological Seminary i Pasadena i California.

McGavran var inspirert av tidligere misjonærer som William Carey, Roland Allen og Kenneth Scott Latourette. Mest var han allikevel inspirert av J. Waskom Pickett som han også samarbeidet med. Under arbeidet med doktorgraden ble han kjent med arbeidene til teologen Richard Niebuhr. Selv hevdet McGavran at Niebuhrs tenkning betydde at misjon skulle være alt kirken gjorde utenfor sine fire vegger. Han mente at forkynnelse og spredning av evangeliene måtte være det sentrale.

Administrativ leder

Fra 1933 til 1936 fungerte Donald MacGavran som sekretær og administrativ for United Christian Missionary Society of the Christian Church, også kalt Disciples of Christ. Hans økende vekt på forkynnelse og masseomvendelse gjorde at han ikke ble gjenvalgt til denne posisjonen. Majoriteten ønsket å legge vekt på utdanning og humanitært arbeid og ikke ensidig forkynnelse og omvendelse.

De neste 17 årene arbeidet han på nytt som misjonær i India. Omvendelses arbeidet ført til at nærmere tusen mennesker konverterte til kristen tro og at Det nye testamentet ble oversatt til Chhattisgahri. Han klarte imidlertid ikke å få til masseomvendelser slik han hadde håpet.

  • Hunter III, George G. (1992). The Legacy of Donald McGavran, International Bulletin of Missionary Research, 16 (4), side 158 – 162.
  • McGavran, Donald (1986). My Pilgrimmage in Mission. International Bulletin of Missionary Research, 10 (2), side 53-57.
  • McGavran, Donald (1986). Christian Mission in Mid-India. Lucknow (India): Lucknow Publishing House.
  • Nordli, Andreas (2018, 31/5). Misjon i forandring. Dagen, side 17.
  • Pickett, J. Waskom (1973). God, Man, and Church Growth. Grand Rapids: Eerdmans.
  • Pickett, J. Waskom (1933). 1933 Christian Mass Movements in India. Lucknow (India): Lucknow Publishing House.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.