Donald McGavran

Faktaboks

Donald McGavran

Donald Anderson McGavran

Født
15. desember 1897, Damoh, India
Død
10. juli 1990, Los Angeles, USA

Artikkelstart

Donald McGavran, amerikansk misjonær og professor i missiologi. McGavran er kjent for sine arbeider med å forsøke å identifisere hva som hindret spredningen av kristendommen. Han fokuserte på kastevesenet og sosiale- og økonomiske hindringer for omvendelse.

For MacGavran sto forkynnelse som det viktigste misjonsarbeidet, og ikke hjelpearbeid, nødhjelp eller utdanning. Han mente ikke at de gode handlingene ikke skulle utføres, men at de ville komme automatisk når man ble troende.

Bakgrunn

McGavran var født i India og sønn av misjonærer. Han arbeidet selv som misjonær fra 1923 – 1961 etter at han hadde studert teologi i USA. Han avla en doktorgrad ved Columbia University i 1936, og var professor i missiologi ved Fuller Theological Seminary i Pasadena i California.

McGavran var inspirert av tidligere misjonærer som William Carey, Roland Allen og Kenneth Scott Latourette. Mest var han allikevel inspirert av J. Waskom Pickett som han også samarbeidet med. Under arbeidet med doktorgraden ble han kjent med arbeidene til teologen Richard Niebuhr. Selv hevdet McGavran at Niebuhrs tenkning betydde at misjon skulle være alt kirken gjorde utenfor sine fire vegger. Han mente at forkynnelse og spredning av evangeliene måtte være det sentrale.

Administrativ leder

Fra 1933 til 1936 fungerte Donald MacGavran som sekretær og administrativ for United Christian Missionary Society of the Christian Church, også kalt Disciples of Christ. Hans økende vekt på forkynnelse og masseomvendelse gjorde at han ikke ble gjenvalgt til denne posisjonen. Majoriteten ønsket å legge vekt på utdanning og humanitært arbeid og ikke ensidig forkynnelse og omvendelse.

Tilbake til misjonsmarken

De neste 17 årene arbeidet han på nytt som misjonær i India. Omvendelses arbeidet ført til at nærmere tusen mennesker konverterte til kristen tro og at Det nye testamentet ble oversatt til Chhattisgahri. Han klarte imidlertid ikke å få til masseomvendelser slik han hadde håpet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hunter III, George G. (1992). The Legacy of Donald McGavran, International Bulletin of Missionary Research, 16 (4), side 158 – 162.
  • McGavran, Donald (1986). My Pilgrimmage in Mission. International Bulletin of Missionary Research, 10 (2), side 53-57.
  • McGavran, Donald (1986). Christian Mission in Mid-India. Lucknow (India): Lucknow Publishing House.
  • Nordli, Andreas (2018, 31/5). Misjon i forandring. Dagen, side 17.
  • Pickett, J. Waskom (1973). God, Man, and Church Growth. Grand Rapids: Eerdmans.
  • Pickett, J. Waskom (1933). 1933 Christian Mass Movements in India. Lucknow (India): Lucknow Publishing House.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg