UEFA Nations League

UEFA Nations League er en fotballturnering for de 55 europeiske landslagene, der de er delt i fire nivåer etter tidligere meritter/UEFA-ranking. De beste nasjonene blir plassert i divisjon A, de dårligste i divisjon D. Turneringen ble opprettet i 2018 for å erstatte treningskamper og gi landslag på forskjellige nivåer en ekstra mulighet for å kvalifisere seg til EM i 2021. Vinneren av hver divisjon blir kvalifisert til EM, mens Nations League i 2020–2021 gir to landslag mulighet for å delta i et europeisk playoff for en plass i VM i Qatar i 2022.

Portugal vant den første utgaven av Nations League etter å ha slått Nederland 1–0 i divisjon A-finalen.

Norge kvalifiserte seg til sluttspillet som en av fire gruppevinnere i divisjon C, men tapte 1–2 for Serbia i semifinalen.

Playoff-finalene spilles 12. november 2020 og vinneren av kampene får plass i EM i England i 2021:

  • Divisjon A: Island–Ungarn
  • Divisjon B: Nord-Irland–Slovakia
  • Divisjon C: Serbia–Skottland
  • Divisjon D: Nord-Makedonia–Georgia

Ny turnering og mulighet for VM-deltakelse

Høsten 2020 startet en ny runde med Nations League. Norge, som rykket opp til til divisjon B som gruppevinner, møter Nord-Irland, Romania og Østerrike i gruppespillet.

Det er mulig å få plass i VM-sluttspillet i Qatar i 2022 via Nations League, men langt vanskeligere enn i EM. I den ordinære, europeiske VM-kvalifiseringen går de ti vinnerne av gruppespillet direkte til VM. De ti landslagene som blir nummer 2 i VM-kvalifiseringen, går til et playoff sammen med to lag fra Nations League, til sammen 12, fordelt på tre grupper. Vinneren av hver playoff-gruppe, får plass i VM.

Hvilke lag som får plass i playoff er basert på ranking. Lagene i divisjon A, blir rangert fra 1 til og med 16. Hvis alle de 16 lagene i divisjon A enten blir nummer 1 eller 2 i den ordinære VM-kvalifiseringen, vil de to Nations League-plassene i playoff gå til de to beste av fire gruppevinnere i divisjon B, rangert som nummer 17 og 18. Hvis 15 av de 16 lagene i divisjon A blir nummer 1 eller nummer 2 i ordinær VM-kvalifisering, får den beste gruppevinneren i divisjon B plass. Det er altså slik at jo bedre divisjon A-lagene gjør det i den ordinære VM-kvalifiseringen, jo større er sjansen for at Norge eller andre divisjon B-nasjoner kan få plass i et playoff til VM via Nations League. Hvis minst to av de 16 lagene fra divisjon A havner på tredjeplass eller dårligere i den ordinære VM-kvalifiseringen, vil Nations League-plassene tilfalle landslag fra divisjon A.

FIFA har pr. 12. oktober 2020 ikke verifisert Nations Leagues turneringsregler.

Gruppeinndeling og turneringsregler

De 55 landene som deltar i kvalifiseringen er delt inn i fire divisjoner og seedet i divisjonene A, B, C og D, hvor divisjon A har de best seedete lagene, mens divisjon D har de dårligste. Tanken bak er at alle lag møter motstandere på samme rankingnivå. I den første kvalifiseringen var det 12 lag i divisjon A, 12 i divisjon B, 15 i divisjon C og 16 i divisjon D. UEFA har vedtatt en endring i regelverket før turneringen i 2020–2021 med 16 lag i hver av divisjonene A, B og C, hver divisjon delt på fire grupper à fire lag, mens divisjon D blir redusert til sju lag i to grupper, én med fire lag og én med tre.

I kvalifiseringen møtes lagene innbyrdes i både hjemme- og bortekamper. Laget som vinner gruppen, er kvalifisert til «Nations League Finals», bestående av semifinaler og finaler.

Lagene som kommer på sisteplass i gruppene i divisjon A, B og C rykker ned én divisjon, mens gruppevinnerne, rykker opp én divisjon.

Divisjonsvinnere til EM 2021

Divisjon A og vinner av Nations League: Portugal–Nederland 1–0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg