Av /AP/NTB. Begrenset gjenbruk

UEFA Nations League

Erling Braut Haaland kjemper mot Rajko Mitic under Norges åpningskamp mot Serbia i Beograd i Nasjonsligaen 2022–23. Norge vant kampen 1–0 etter scoring av Haaland.
/AP/NTB.

Artikkelstart

UEFA Nations League, Nasjonsligaen, er en fotballturnering for 55 europeiske landslag. Turneringen ble opprettet i 2018 for å erstatte treningskamper og gi landslag på alle nivåer en ekstra mulighet for å kvalifisere seg til EM. Den første turneringen ble gjennomført i 2018–2019, den neste i 2020–2021 og i 2022–2023 gjennomføres den tredje.

Faktaboks

Også kjent som

Nasjonsligaen

De beste nasjonene er plassert i divisjon A, de dårligste i divisjon D. Divisjonene fra A til C består av fire grupper med fire lag i hver. Divisjon D består av sju lag fordelt på to grupper.

Portugal vant den første utgaven av Nations League etter å ha slått Nederland 1–0 i divisjon A-finalen i Porto i juni 2019. I den neste vant Frankrike etter å ha slått Spania 2–1 i Milano i oktober 2021.

I turneringen i 2022–2023 med oppstart i juni spiller Norge i divisjon B i gruppe med Serbia, Slovenia og Sverige. På rankingen er Norge rangert som nest beste nasjon i gruppen etter Sverige, men foran Serbia og Slovenia.

Gruppeinndeling og regler

I kvalifiseringen møtes lagene i hver gruppe innbyrdes i både hjemme- og bortekamper. Laget som vinner gruppen, er kvalifisert til sluttspillet «Nations League Finals» som består av semifinaler og finaler i hver divisjon.

Vinneren av sluttspillet i divisjon A blir kåret til Nations League-vinner og mottar en fastsatt pengepremie samt et Nations League-trofé i sølv.

Det har også vært mulig å ta seg til mesterskap via Nations League. I den første turneringen i 2018–19 ble fire nasjoner kvalifisert til EM via sluttspillet i Nations League. UEFA forhåndsbestemte blant annet at vinneren i den dårligst rangerte divisjonen, divisjon D, skulle få plass i EM.

I den andre turneringen, i 2020–2021, fikk to nasjoner plass i playoff til VM i Qatar i 2022.

I den tredje utgaven av Nations League, med oppstart i juni 2022, er ikke premieringen fastlagt av UEFA, men det er meldt at dette blir avgjort i løpet av juni 2022.

Opprykk og nedrykk

Det har vært forskjellige opp- og nedrykksregler i turneringen til nå, men i 2022–2023 versjonen gjelder dette: Gruppevinnerne i divisjon B, C og D rykker opp én divisjon, mens lagene på sisteplass i gruppespillet i divisjon A og B rykker ned én divisjon. De fire lagene som kommer på sisteplass i de fire gruppene i divisjon C må gjennom et sluttspill i mars 2024, der de to dårligste lagene rykker ned til divisjon D.

Turneringen i 2018–2019

Cristiano Ronaldo har nettopp hentet trofeet etter Portugals seier i 2018/19.
/Reuters/NTB.

I den første turneringen var det 12 lag i divisjon A (fire grupper med tre lag), 12 i divisjon B (fire grupper med tre lag), 15 i divisjon C (én gruppe med tre lag, tre grupper med fire lag) og 16 i divisjon D (fire grupper med fire lag).

De fire gruppevinnerne i divisjon A, England, Nederland, Portugal og Sveits, fikk plass i et sluttspill om Nations League-trofeet. I semifinalene vant Portugal 3–1 mot Sveits, mens Nederland slo England med samme sifre etter ekstraomganger. I bronsefinalen vant England 6–5 på straffer etter ekstraomganger, mens Portugal slo Spania 1–0 i finalen.

De fire nasjonene som kvalifiserte seg til EM var Ungarn (divisjon C), Slovakia (divisjon B), Skottland (divisjon C) og Nord-Makedonia (divisjon D).

Norge kvalifiserte seg til sluttspillet som en av fire gruppevinnere i divisjon C, men tapte 1–2 for Serbia etter ekstraomganger i semifinalen. Som gruppevinner rykket Norge uansett opp fra divisjon C til divisjon B.

Turneringen i 2020–2021

Frankrikes kaptein Hugo Lloris hever trofeet etter seieren i 2020/21-turneringen.
/Reuters/NTB.

Før den andre turneringen endret UEFA antall lag i divisjonene. Divisjon A og B økte fra 12 til 16 nasjoner, divisjon C økte fra 15 til 16 nasjoner, mens divisjon D ble redusert fra 16 til sju nasjoner. Divisjon A, B og C besto dermed av 16 nasjoner fordelt på fire grupper, mens divisjon D besto av to grupper, den ene med tre, den andre med fire nasjoner.

I sluttspillet om Nation League-trofeet møttes gruppevinnerne i divisjon A til semifinaler og finale. I den ene semifinalen vant Spania 2–1 over Italia, mens Frankrike slo Belgia 3–2. I bronsefinalen vant Italia 2–1 over Belgia, mens Frankrike ble Nations League-mester med 2–1-seier mot Spania.

Nations League i 2020–2021 ga to landslag – Tsjekkia og Østerrike – mulighet til å delta i et europeisk playoff for en plass i VM i Qatar i 2022. Begge lag ble imidlertid slått ut av henholdsvis Sverige og Wales.

For Norges del glapp muligheten til å nå playoff da de bare klarte 1–1 borte mot Østerrike i siste kamp og dermed mistet gruppeseieren.

Turneringen i 2022–2023

Turneringen følger samme regler som i turneringen i 2020–2021. Grunnet Russlands invasjon av Ukraina er imidlertid Russland utestengt fra spill i divisjon B, gruppe 2 og automatisk plassert på sisteplass i gruppen.

Turneringsdatoer for gruppespillet er fra 1. til 14. juni 2022, deretter fra 22. til 27. september. Sluttspillet avvikles i juni 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg