Porto (by)

Clerigos tårnet er et sentralt landemerke i Porto.
Clerigos
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Elven Duero i Porto med en av de gamle elvebåtene for frakt av Portvin.

Porto
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Porto er en by i Portugal som ligger like ved utløpet av elven Douro.

Faktaboks

Uttale
pˈorto
Etymologi
portugisisk ‘havnen’
Også kjent som
o Porto

Byen har 214 936 innbyggere (2018), med forsteder 1 721 038 (2018). Porto er landets nest største by og et viktig handels-, utdannings- og industrisentrum for det nordlige Portugal. Byen er kjent for eksport av portvin, som startet på 1600-tallet. Fordi elven ikke er tilgjengelig for større skip, ble uthavnen Leixões anlagt i årene 1883 til 1890. Den betydelige industrien omfatter tekstil- og maskinfabrikker, sukkerraffinerier og annen nærings- og nytelsesmiddelindustri. Forstaden Matosinhos rundt Leixões har oljeraffineri og petrokjemisk industri og er fiskehavn med foredlingsbedrifter.

Universitetet i Porto ble grunnlagt i 1911 og er en sentral forskningsaktør. Universitetet har utvekslingsavtale med Universitetet i Oslo. Porto har også flere andre institusjoner for høyere utdanning. Byen er også kjent for blant annet sitt kunstakademi, samt museet for samtidskunst, Museu de Arte Contemporanea, tegnet av arkitekten Álvaro Siza Vieira i 1999, og museet Museu Nacional Soares dos Reis. Porto har opera, flere teatre og symfoniorkester.

Byen ligger vakkert til på terrasser oppover noen granittknauser. Blant de tallrike kirkene er katedralen fra 1100-tallet beliggende ved siden av det mektige bispepalasset fra 1700-tallet, basilikaen São Francisco, bygget i årene 1383 til 1410 og São Martinho de Cedofeita fra 1100-tallet. Flere broer fører over til forstaden Vila Nova de Gaia på sørbredden, der vinhandlerne har veldige kjellere innsprengt i fjellet. Porto var europeisk kulturhovedstad i år 2001. FC Porto holder til her, og byen fikk et nytt fotballstadium, Estádio do Dragão, i 2003.

I romertiden het byen Portus Cale, derav navnet Portugal. På 1000- og –1100-tallet var byen delvis Portugals hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg