playoff

Artikkelstart

Playoff er innen flere ballidretter et ord som vanligvis brukes om kvalifiseringsspill etter en sesong eller etter et gruppespill til mesterskap.

Faktaboks

Etymologi

play-off, play off, sluttspill

Begrepet må ikke forveksles med «sluttspill», som er for de lagene som allerede er kvalifisert til en turnering eller mesterskap, og der det blir kåret en turneringsvinner eller mester, slik som i EM og VM i fotball.

Fotball

I fotball brukes begrepet om

  1. Kvalifiseringskamper for å avgjøre opprykk/nedrykk i divisjonssystemet. I Norge gjelder dette blant annet plass i Eliteserien, der lagene fra 3. til 6. plass i 1. divisjon først møtes innbyrdes, og vinneren får muligheten til å møte det tredje dårligste laget i eliteserien om en plass i den øverste divisjonen. Hvis 1. divisjonslaget vinner denne kampen, rykker laget opp og eliteserielaget ned en divisjon. Hvis eliteserielaget vinner, blir lagene værende i samme divisjon som året før.
  2. Kvalifiseringskamper til internasjonale turneringer som EM og VM, der det grunnet antall plasser må spilles playoff (vanligvis hjemme/borte) mellom noen av toerne fra gruppespillet. Til VM i Russland i 2018 kvalifiserte både Danmark og Sverige seg til VM via playoff ved henholdsvis å slå ut Irland og Italia. En lignende ordning ble prøvd ut av UEFA før EM i 2020, via UEFA Nations League, der lag kunne kvalifisere seg utenom det ordinære gruppespillet.
  3. Kamper for å avgjøre et seriemesterskap etter at lag står likt i poeng og målforskjell idet sesongen avsluttes (ordet er lite brukt i denne betydningen).

Golf

I golf er sluttspill synonymt med omspill for å kåre en vinner når to eller flere spillere står likt etter den ordinære turneringen. Omspillet kan enten arrangeres hull for hull og sudden death, eller ved en full runde på 18 hull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg