Assisi

Artikkelstart

Assisi er en by i midtre Italia. Den ligger i regionen Umbria, 20 kilometer sørøst for Perugia. Byen har omtrent 27 000 innbyggere (2011).

Assisi er en viktig turistby og er hjem til attraksjoner som et velbevart Minervatempel, etruskiske murer og vannledning. Byen har siden den første kristne tid vært et bispesete. Her levde den hellige Frans av Assisi og den hellige Klara av Assisi, som grunnla henholdsvis fransiskaner- og klarissenserordenen. Under og etter deres virke vokste byen i betydning.

Over Frans' grav ble den monumentale Basilica di S. Francesco bygd i perioden 1228–1253, rikt utsmykket av samtidens mest berømte kunstnere, blant annet Giotto di Bondone. Kirken fikk store skader under et jordskjelv i 1997, men er senere restaurert. Kirken ble offisielt gjenåpnet i november 1999, og tjente som mønster for flere fransiskanerkirker i utlandet. Andre kirker er Chiesa di Santa Chiara, Santa Maria degli Angeli (ved Portiuncula utenfor byen, hvor Frans virket). Kirken Chiesa nuova med tilhørende fransiskanerkloster er reist over Frans' fødested.

Byen og omegnen har flere klostre, hvorav ett også tjener som museum, og blir årlig besøkt av hundretusener av pilegrimer og turister. Fransiskaneres bygninger og minnesmerker stor på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Assisi er oldtidens Asisium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg