Tsjekkoslovakias flagg 1918-1920
Kongeriket Böhmens flagg ble antatt av Tsjekkoslovakia i 1918, men var identisk med Polens flagg og ble derfor endret i 1920.
Tsjekkoslovakias flagg 1920-1992
Flagget ble antatt 30. mars 1920. Da Tsjekkoslovakia ble delt i 1992, beholdt Tsjekkia dette flagget.
Tsjekkoslovakias store riksvåpen 1920-1938 og 1945-1961
Tsjekkoslovakias store riksvåpen. Hjertekjoldet i rødt med sølv kronet løve er Tsjekkias våpen. Første felt i hovedskjoldet er Slovakiaa våpen. De øvrige feltene er belagt med våpen for Karpat-Ukraina, Morava, Slezsko (Schlesien) og hetugdømmene Opava (Troppau) og Ratibořsko (Ratibor).

Tsjekkoslovakias flagg var horisontalt delt i to, hvitt over rødt, med en blå likebent trekant med grunnlinje langs stangen. Landets store riksvåpen hadde i hjerteskjoldet kongeriket Böhmens våpen, og i hovedskjoldet seks felter med de andre riksdelenes våpen.

Staten Tsjekkoslovakia ble opprettet i 1918 som følge av første verdenskrig. Den tapende stormakten Østerrike-Ungarn gikk i oppløsning og måtte avstå store slavisktalende regioner i begge land. Tsjekkerne i østerrikske Böhmen og Mähren og slovakerne i nordre Ungarn talte nær beslektede språk, og tilhengere av uavhengighet dannet allerede i 1916 et et tsjekkoslovakisk nasjonalråd i eksil. Før våpenstillstanden 11. november etablerte nasjonalrådet seg som provisorisk regjering 14. oktober og proklamerte republikken i Praha 28. oktober.

Flagget

Flagget som ble antatt i 1918 var horisontalt delt i to, hvitt over rødt. Dette var det tidligere kongeriket Böhmens flagg, med farger som i landets riksvåpen. På 1800-tallet ble det antatt av den tsjekkiske nasjonalbevegelsen for løsrivelse fra Østerrike. Men det var også identisk med flagget som nabolandet Polen antok 1. august 1919, også det med farger fra landets riksvåpen. Tsjekkoslovakia besluttet derfor å endre flagget ved å legge inn en blå likebent trekant med grunnlinje langs stangen, og det ble ment å stå for Slovakia. Flagget fikk dermed de slaviske fargene. Dette ble antatt 30. mars 1920.

Riksvåpenet

Landets store riksvåpen hadde i hjerteskjoldet kongeriket Böhmens våpen, og i hovedskjoldet seks felter med de andre riksdelenes våpen. To løver med krone og kløvd hale var skjoldholdere, stående på to gylne grener av lind. Mellom dem hang et gyllent bånd med mottoet PRAVDA VÍTĚZÍ – «sannheten seirer». Det tilskrives reformatoren Jan Hus, og landets første president Tomáš Masaryk tok det som valgspråk i 1918.

Landets mellomstore riksvåpen var bare et kvadrert skjold med Tsjekkias (Böhmens) våpen i et hjerteskjold. I hovedskjoldet sto de øvrige riksdelenes våpen i de følgende feltene: 1. Slovakia, 2. Zakarpatsko (Karpato-Rutenia), 3. Morava og 4. Schlesien.

Landets lille riksvåpen var Tsjekkias våpen, i rødt en sølv løve med krone og kløvd hale, belagt med Slovakias våpen, i rødt skjold et sølv dobbeltkors sående på et blått fjell med tre topper.

Tsjekkoslovakias våpen under det kommunistiske regimet 1948–1990

Landet beholdt lenge sine riksvåpen fra mellomkrigstiden, i motsetning til de fleste andre landene i Øst-Europa, alle dominert av Sovjetunionen. Fra 1960 ble disse ikke lenger brukt, og de ble erstattet med et nytt riksvåpen i et paveseskjold, et kroppshøyt skjold fra senmiddelalderen, rett avskåret nederst. I dette sto fremdeles Tsjekkias hvite løve under en gullkantet rød stjerne, belagt med et nytt slovakisk våpen, der dobbeltkorset var erstattet med partisanenes leirbål foran et blått fjell.

Tsjekkoslovakias våpen som forbundsrepublikk 1990–1992

Etter kommunistregimets sammenbrudd fikk landet igjen et tradisjonelt heraldisk våpen, kvadrert med Tsjekkias løve i 1. og 4. felt, og Slovakias dobbeltkors i 2. og 3. felt. De to landene skilte lag i 1992 og antok da sine respektive riksvåpen, Tsjekkia med en stor og en liten versjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg