Tsjekkias flagg siden 1. januar 1993, fra 30. mars 1920 Tsjekkoslovakias flagg.
Ved oppløsningen av Tsjekkoslovakia 1. januar 1993 beholdt Tsjekkia det tidligere felles flagget fra 1920.

Våpenet skal i følge tradisjonen være gitt til bøhmerne av keiser Fredrik Barbarossa i 1158.

.
Lisens: fri

Tsjekkias flagg har to like brede horisontale felter i hvitt og rødt, belagt med en blå, likebent trekant, med stangen som grunnlinje og lengde til flaggets midtpunkt. Proporsjonene er 2:3.

Landets lille riksvåpen er rødt, med en sølv løve med dobbelt hale og med gull krone, tunge og klør. Landets store riksvåpen er et kvadrert skjold med Tsjekkias (1. og 4. felt), Moravas (2. felt) og Slezskos (3. felt) våpen.

Flagget

Flagget ble offisielt antatt som Tsjekkoslovakias flagg 30. mars 1920, tegnet av Jaroslav Kursa. Den hvite og røde fargen var det gamle kongeriket Böhmens farger, mens blått sto for landsdelene Morava og Slovakia. Ved Tsjekkoslovakias oppløsning i 1992 ble flagget ført videre av Tsjekkia.

Tidligere flagg

Fra 1918 til 1920 førte Tsjekkia Böhmens flagg med horisontale felt hvitt over rødt, identisk med flagget som Polen antok 1. august 1919, bortsett fra proporsjonene. Det var derfor nødvendig å endre flagget i 1920.

I perioden 1990–1992 gjeninnførte den tsjekkiske delrepublikken i Tsjekkoslovakia flagget fra 1918 til 1920 i hvitt og rødt.

Riksvåpenet

Tsjekkias store riksvåpen
Av .
Lisens: Gnu FDL
Tsjekkias presidentflagg 1963

Landets lille riksvåpen er rødt, med en sølv løve med dobbelt hale, og med gull krone, tunge og klør. Det representerer den tsjekkiske delen av landet, og var kongeriket Böhmens våpen til 1918. Det skal ifølge tradisjonen være gitt bøhmerne av keiser Fredrik Barbarossa i 1158.

Landets store riksvåpen ble antatt 17. desember 1992. Det har et kvadrert skjold med Tsjekkias våpen i 1. og 4. felt. I det andre felt Moravas (Mährens) våpen, i blått en ørn med sjakkbrettsfarger sølv og rødt, og med krone, tunge og klør i gull. Det tredje feltet viser våpenet til regionen Slezsko (Schlesien), som delvis ligger i Tsjekkia og delvis i nabolandene Polen og Tyskland, i gull en svart ørn med gull krone og rød tunge og røde klør.

Presidentens våpen er det store riksvåpenet flankert av lindeløv, bundet sammen av et rødt tekstbånd med mottoet PRAVDA VÍTĚZÍ, 'Sannheten seirer' i sølv skrift. Mottoet er en omskrevet tekst etter reformatoren Jan Hus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Peter Pospisil

Flagget er feil. Artikkelen viser det vakre rumenske flagget. Mange hilsener.

svarte Guro Djupvik

Hei Jan Peter! Tusen takk for at du gjorde oss oppmerksomme på denne feilen. Jeg har rettet opp. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg