devi

Gudinnen Lakshmi, Vishnus hustru
.
Durga-pandal, Durgapuja i Kolkata
Gudinnen Durga
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Devi er et generisk ord for gudinne i hinduismen. I hinduismen er det et stort mangfold av gudinner. Mange av gudene har koner, og guddommen fremstilles ofte som et par: en gud, deva, og en gudinne, devi. Noen gudinner opptrer også alene.

Faktaboks

Uttale
dˈevi
Etymologi
sanskrit ‘gudinne’

Gudinnene har ofte spesielle egenskaper de tilbes for. For eksempel tilbes Lakshmi for lykke og rikdom, Sarasvati for kunnskap og Durga for å overvinne problemer. Elvene Ganges, Yamuna, Narmada, Sarasvati og så videre er gudinner i vannform.

Viktigst i hinduismen er gudinnen Durga. som også kalles Mahadevi, den store gudinnen. I følge tekstene Devimahatmya, Hyllest til gudinnen, kan Durga bare gifte seg med en som er hennes like, men ingen er hennes like fordi hun er den høyeste guddom. Hun er derfor alene. Hun representerer summen av gudenes styrke, noe alle våpnene hun har i hendene symboliserer. Durga bekjemper det onde, og hun feires som den som dreper bøffeldemonen Mahishasuri. I Bengal, der tilbedelsen av Durga er mest omfattende, fremstilles hun ofte billedlig i det hun dreper bøffeldemonen. Durgapuja, den religiøse festen som feirer henne, er den viktigste årlige høytiden i Bengal.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Knut A. Hyllest til Gudinnen: Visjon og tilbedelse av hinduismens store gudinne. Oslo: Emilia, 2007.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg