Gudinnen Lakshmi, Vishnus hustru
.
Gudinnen Durga
Durga-pandal, Durgapuja i Kolkata
Gudinnen Durga
Lisens: CC BY SA 3.0

Devi er et generisk ord for gudinne i hinduismen. I hinduismen er det et stort mangfold av gudinner. Mange av gudene har koner, og guddommen fremstilles ofte som et par: en gud, deva, og en gudinne, devi. Noen gudinner opptrer også alene.

Faktaboks

Uttale
dˈevi
Etymologi
sanskrit ‘gudinne’

Gudinnene har ofte spesielle egenskaper de tilbes for. For eksempel tilbes Lakshmi for lykke og rikdom, Sarasvati for kunnskap og Durga for å overvinne problemer. Elvene Ganges, Yamuna, Narmada, Sarasvati og så videre er gudinner i vannform.

Viktigst i hinduismen er gudinnen Durga. som også kalles Mahadevi, den store gudinnen. I følge tekstene Devimahatmya, Hyllest til gudinnen, kan Durga bare gifte seg med en som er hennes like, men ingen er hennes like fordi hun er den høyeste guddom. Hun er derfor alene. Hun representerer summen av gudenes styrke, noe alle våpnene hun har i hendene symboliserer. Durga bekjemper det onde, og hun feires som den som dreper bøffeldemonen Mahishasuri. I Bengal, der tilbedelsen av Durga er mest omfattende, fremstilles hun ofte billedlig i det hun dreper bøffeldemonen. Durgapuja, den religiøse festen som feirer henne, er den viktigste årlige høytiden i Bengal.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Knut A. Hyllest til Gudinnen: Visjon og tilbedelse av hinduismens store gudinne. Oslo: Emilia, 2007.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg