Devi er et generisk ord for gudinne i hinduismen. I hinduismen er det et stor mangfold av gudinner. Mange av gudene har koner, og guddommen fremstilles ofte som et par: en gud, deva, og en gudinne, devi. Noen gudinner opptrer også alene.

Gudinnene har ofte spesielle egenskaper de tilbes for. For eksempel tilbes Lakshmi for lykke og rikdom, Sarasvati for kunnskap og Durga for å overvinne problemer. Elvene Ganges, Yamuna, Narmada, Sarasvati, osv. er gudinner i vannform.

Viktigst i hinduismen er gudinnen Durga som også kalles Mahadevi, den store gudinne. I følge tekstene Devimahatmya, Hyllest til gudinnen, kan Durga bare gifte seg med en som er hennes like, men ingen er hennes like fordi hun er den høyeste guddom. Hun er derfor alene. Hun representerer summen av gudenes styrke noe alle våpnene hun har i hendene symboliserer. Durga bekjemper det onde, og hun feires som den dreper bøffeldemonen Mahishasuri. I Bengal, der tilbedelsen av Durga er mest omfattende, fremstilles hun ofte billedlig i det hun dreper bøffeldemonen. Durgapuja, den religiøse festen som feirer henne, er den viktigste årlige høytiden i Bengal.

  • Jacobsen, Knut A. Hyllest til Gudinnen: Visjon og tilbedelse av hinduismens store gudinne. Oslo: Emilia, 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.