Acem, norsk meditasjons- og kulturorganisasjon, stiftet i 1966 av Are Holen under navnet AMS (Academic Meditation Society). Organisasjonen samarbeidet de første årene med inderen Maharishi Mahesh Yogi, og praktiserte da meditasjon etter Maharishis mønster (transcendental meditasjon, TM). Motforestillinger mot Maharishis tilnærming til både meditasjon og samfunnsproblemer førte i 1972 til et brudd med TM.

I løpet av 1970-årene utviklet Acem en selvstendig, sekulær og rent psykologisk forståelse av meditasjonen. Den kalles etter 1981 Acem-meditasjon. Over 50 000 nordmenn har lært denne meditasjonsformen.

Acems hovedmålsetning er å fremme menneskelig vekst gjennom Acem-meditasjon, gruppepsykologi og kulturaktiviteter. Organisasjonen vokser i dag raskere utenfor Skandinavia enn innenfor, og har kurssentre på Halvorsbøle på Jevnaker, på Lundsholm i Vest-Sverige og i Asker. Organisasjonen har avdelinger i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, India, Gambia, Taiwan og Storbritannia; dessuten arrangeres det begynnerkurs i Acem-meditasjon i en rekke andre land.

Acem driver Acem Radio, har eget forlag og utgir bøker og kulturtidsskriftet Dyade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.