Acem

Artikkelstart

Acem er en norsk meditasjons- og kulturorganisasjon, stiftet i 1966. Acem underviser i en form for meditasjon kalt Acem-meditasjon, og har også kurs i kommunikasjon og gruppeterapi. Organisasjonen driver et forlag, en radiokanal og et tidsskrift, og står også bak Norsk Yoga-skole.

Faktaboks

Uttale
ˈakem
Etymologi
ingen forkortelse, men et nytt ord

Historie

Acem ble stiftet av studenter ved Universitetet i Oslo i 1966. I spissen stod medisinstudenten Are Holen (f. 1945), som fortsatt leder organisasjonen. Organisasjonen ble grunnlagt som den norske delen av den internasjonale organisasjonen AMS (Academic Meditation Society), som igjen var en del av den indiske guruen Maharishi Mahesh Yogis TM-bevegelse. AMS praktiserte de første årene meditasjon etter Maharishis mønster (transcendental meditasjon, TM). Motforestillinger mot Maharishis tilnærming til både meditasjon og samfunnsproblemer førte i 1972 til et brudd med TM-bevegelsen.

I løpet av 1970-årene utviklet Acem en sekulær og rent psykologisk forståelse av meditasjonen, inspirert av moderne psykologisk teori og forskning. Forskere tilknyttet Acem har også forsket på de psykologiske og fysiologiske effektene av meditasjonsformen.

Meditasjonsformen kalles etter 1981 Acem-meditasjon. Acem regner med at over 50 000 nordmenn har lært denne meditasjonsformen.

Aktiviteter og målsetninger

Acems hovedmålsetning er å fremme menneskelig vekst gjennom Acem-meditasjon, gruppepsykologi og kulturaktiviteter. Organisasjonen vokser i dag raskere utenfor Skandinavia enn innenfor, og har kurssentre på Halvorsbøle på Jevnaker, på Jeløya ved Moss og på Lundsholm i Vest-Sverige. Organisasjonen har avdelinger i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Litauen, Spania, Sveits, USA, India, Taiwan og Singapore; dessuten har det vært arrangert begynnerkurs i Acem-meditasjon i en rekke andre land.

Acem driver Acem Radio, har eget forlag og utgir bøker og kulturtidsskriftet Dyade. Acem driver også Norsk Yoga-skole (stiftet i 1968), som underviser en klassisk, meditativ form for yoga.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg