Acem meditasjon

Artikkelstart

Acem-meditasjon er en meditasjonsform som i utgangspunktet ble hentet fra hinduisk tradisjon, men som siden 1966 er videreutviklet i regi av organisasjonen Acem i Norge. Metoden er i dag uten tilknytning til noen religion eller mystisk tradisjon og er utviklet i samarbeid med psykologer og leger.

Faktaboks

Uttale

'akem

Etymologi

ingen forkortelse, men et nytt ord

Utførelse

Acem-meditasjon er en ledighetsteknikk. Hensikten er å bruke minst mulig kontroll og dermed slippe til sinnets spontane strøm av tanker, følelser og impulser. Meditative ledighetsteknikker kjennetegnes i motsetning til konsentrasjonsteknikker av at man ikke forsøker å sette seg konkrete mål og kontrollere sinnsaktiviteten med disiplin.

Acem-meditasjon utføres ved at man setter seg i en behagelig stilling, lukker øynene og gjentar en metodelyd i tankene så lett og uanstrengt som mulig. Man skal la tanker og stemninger komme og gå uten å gi dem oppmerksomhet. Teknikken innebærer å møte alle disse tanker og stemninger med en avslappet lydgjentagelse. Slik opplever den praktiserende å åpne opp for sinnets spontane aktiviteter og frigjøre tanker og følelser i underbevisstheten. Målet er selvutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg