Theodor Fontane, tysk forfatter. Han begynte som apoteker i Berlin og hadde kontakt med litterære kretser der. Oppholdt seg 1855–59 som aviskorrespondent i England, i Bismarck-tiden krigskorrespondent 1864, 1866, 1870–71; 1860–70 redaktør i Kreuz-Zeitung i Berlin. Sitt eget forfatterskap begynte han under innflytelse av den skotske balladen. Hans Archibald Douglas (musikk av K. Loewe) var i lang tid berømt. I de mye leste Wanderungen durch die Mark Brandenburg (4 bd., 1862–82) skildret han det brandenburgske landskap og dets historie.

Han begynte sent å skrive romaner. Etter den historiske romanen Vor dem Sturm (1878), hvor handlingen foregår 1812–13, fengsles han i stadig høyere grad av familie- og ekteskapskonflikter i Berlins høyere samfunnslag. I romanene L'Adultera (1882), Irrungen, Wirrungen (1888), Stine (1890) og Effi Briest (1895, filmatisert 1939 av Gustaf Gründgens med tittelen Der Schritt vom Wege; 1974 av Rainer Werner Fassbinder med Hanna Schygulla i hovedrollen) skildret han i et elegant, lettflytende språk konflikter mellom kjærlighet og konvensjon, overleverte æresbegreper og en ny sosial struktur. Han unngår tragedien eller den bitende sosialkritikken. De store lidenskaper antydes, men de kommer ikke til utbrudd, og personene ender i resignasjon. At Fontane er en mester i humoristisk og ironisk menneskeskildring, viser spesielt romanen Frau Jenny Treibel (1892) om det nyrike bursjoasi i Berlin og dets kulturelle pretensjoner. I Der Stechlin (1898), mer enn i noe annet verk, gjør han bruk av konversasjonen, den elegante, livskloke samtale.

Med Fontane når den tyske romanen et høydepunkt, og han er blitt forbildet for moderne fortellere, spesielt Thomas Mann. I sin høye alder var han den eneste av den eldre generasjonen som med sympati fulgte de unge naturalistiske forfatteres diktning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.