Faktaboks

Tausret

Ta-Usret, Twosret, Tausert, Taousert, Tauseret, Tawosret, Tauset.

Sitra Merytamon (tronenavn)

Død
1186 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Tausret og Sethnakhts grav

Grav KV14 i Kongenes dal ble laget for Tausret. Graven ble overtatt og endret til bruk for hennes etterfølger Sethnakht.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tausret var dronning og kvinnelig farao i Det gamle Egypt i det 19. dynasti. Tausret var den siste herskeren i det 19. dynasti.

Tausret var hoved-dronningen til Sety 2. Etter hans død ble hun regent for hans etterfølger Siptah, som var svært ung. Etter Siptahs død ble hun selv konge. Etterfølgeren var Sethnakht, grunnleggeren av det 20. dynasti.

Den nyeste forskningen om henne tyder på at hun regjerte fra ca. 1188 til ca. 1186 fvt. Tausret selv inkluderte forgjengeren Siptahs regjeringsår i sine egne. Nye studier ved Universitetet i Arizona tyder også på at hun regjerte alene lenger enn tidligere antatt.

Foreldrene til Tausret er ukjente, men det er mulig at hun var et barnebarn av Ramses 2. Hun fikk ingen barn som vokste opp. Grav KV56 kan tilhøre et barn av Tausret og Sety 2, da det er funnet gravgods med deres navn der, men dette er usikkert. Det finnes relieffer som viser en sønn av Sety 2, dette kan ha vært Tausrets barn. Vi vet lite om Tausrets liv og ingenting om hennes død.

Tausrets grav

Grav KV14 i Kongenes dal ble laget for Tausret. Den ble påbegynt allerede mens hun var hoved-dronning til Sety 2, noe som gjør den svært uvanlig, da dronningene på denne tiden hovedsakelig ble begravet i Dronningenes dal like ved. Denne graven ble utvidet og endret hver gang Tausret endret status, først til regent og så til farao. Den er en av de største og flotteste gravene i Kongenes dal og den har vært åpen siden antikken. Graven ble overtatt og endret til bruk for hennes etterfølger Sethnakht, og også sarkofagen hennes ble overtatt av andre. Vi vet ikke hvor det ble av mumien hennes, men en mumie i museet i Kairo kan være hennes. Egyptologen Hartvig Altenmüller har forsket mye på denne graven de senere år.

Tausrets gravtempel ligger fremfor Hatshepsuts tempel i Deir el-Bahri, mellom templene til Ramses 2. og Merenptah. Det er ikke mye igjen av det i dag. Flinders Petrie undersøkte området i 1896 med dårlig resultat, men nye utgravninger i regi av Universitetet i Arizona i 2004–2011 har frembragt mye ny kunnskap. Dette var sannsynligvis Tausrets største byggeprosjekt, og funn her har utvidet anslagene for hvor lenge hun regjerte.

Tausret hos antikkens historieskrivere

Tausret ble antagelig forsøkt visket ut av historien av ettertidens historieskrivere, sammen med flere av kongene i sin samtid, som Siptah og Amonmesse. Årsaken til dette er ikke klar, men strid om legitimitet mellom kongeslekter kan ha spilt inn. Homer skriver i Odysseen om kong Polybus som bodde i Teben under Trojanerkrigen. Manetho skriver at dette var kong Thuoris. Antagelig er dette en henvisning til Tausret, og en av de få skriftlige minnene om henne.

Slutten av 19. dynasti var en periode med uro og kriger i landene rundt, noe som også påvirket Egypt, med invasjoner og sviktende handel. Det var også interne konflikter og matmangel i Egypt.

Kvinnelige regenter

Vi vet kun om tre kvinner som hersket i eget navn i Det gamle Egypt: Sobekneferu, Hatshepsut og Tausret. Kleopatra 7 var også den reelle herskeren i sin tid, men var tro mot tradisjonen og styrte sammen med brødrene sine og siden sønnen sin. Merneith, Nitokris og Nefertiti var også mektige kvinner som kan ha styrt på egen hånd, men i disse tilfellene gir ikke kildene noe entydig svar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Wilkinson, R. H. (red.) 2012: Tausret. Forgotten queen and pharaoh of Egypt. Oxford: Oxford University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg