Faktaboks

Siptah

Saptah, Ramses Siptah, Ramesses Siptah, Merenptah Siptah

Akhenra Setepenra (tronenavn)

Død
1193 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Siptah
Veggmaleri i Siptahs gravkammer i Kongenes dal.
Av /foto: John D. Croft.
Lisens: CC BY SA 3.0

Siptah var en farao i Det gamle Egypt i det 19. dynasti. Han regjerte fra ca. 1197 til 1193 fvt. Han byttet navn fra Ramses Siptah til Merenptah Siptah midt i regjeringstiden. Siptah etterfulgte Sety 2., og ble selv etterfulgt av Tausret.

Siptahs mor het Soteraja eller Sutailja og var fra Kanaan eller Syria. Det er ikke sikkert hvem som var hans far, annet enn at han var en konge. Ramses 2., Merenptah, Amonmesse eller Sety 2. er alle gode kandidater.

Siptah hadde en deformert fot, og kom på tronen svært ung. Tausret, hoved-dronningen til forgjengeren Sety 2., ble oppnevnt som regent for ham. Skattmesteren Bay hadde også mye makt, og kan ha medvirket til at Siptah kom på tronen. Antakelig misbrukte han sin posisjon på en eller annen måte, for mot slutten av sin regjeringstid lot Siptah ham henrette. Siptah selv ble begravet i grav KV47 i Kongenes dal.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kitchen, K. A. 1984: «Siptah» I: Lexikon der Ägyptologie. Band V. Wiesbaden: Otto Harrassowitz
  • Wilkinson, R. H. (red.) 2012: Tausret. Forgotten queen and pharaoh of Egypt. Oxford: Oxford University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg