Merenptah, farao i Det gamle Egypt (19. dynasti), regjerte fra ca. 1213–1203 fvt. Den mest sentrale hendelsen i Merenptahs regjeringstid var nedkjempelsen av en invasjon av libyske stammer og de såkalte sjøfolkene.

Merenptah var den 13. sønnen til Ramses 2. Hans mor var trolig Iset-Nofret.

Ramses 2 døde som en gammel mann etter en svært lang regjeringstid og overlevde flere av sønnene sine. Merenptah var den eldste gjenlevende sønnen da faren døde og arvet tronen, i godt voksen alder.

I Merenptahs femte regjeringsår trengte libyske stammer, under ledelse av høvding Meryey, inn i Egypt. Libyerne hadde slått seg sammen med grupper av sjøfarende nomader, ofte kalt sjøfolkene eller havfolkene.

Merenptah møtte invasjonen ved byen Perire ved Nilens delta. Etter et seks timer langt slag klarte Merenptah å nedkjempe dem og slå dem tilbake.

Selv om det ikke ble flere invasjoner under Merenptah, kom trusselen fra libyerne og sjøfolkene tilbake for fullt noen år senere, under Ramses 3.

Merenptah ser også ut til å ha ført felttog mot Levanten. På den såkalte Israel-stelen finnes en liste over beseirede byer og folkegrupper. Blant disse er en av de tidligste referansene til Israel, dog som folkegruppe, ikke som landområde.

Som sine forgjengere, bygget Merenptah et kulttempel på den vestre bredden av Nilen i Teben. Templet ble stort sett bygget med blokker fra det da ødelagte kulttemplet til Amonhotep 3. Templet er i dag sterkt skadet og lite er synlig.

I Memfis har arkeologiske utgravninger avdekket at Merenptah bygget et mindre palass i nærheten av det store templet til Ptah.

  • Breasted, James Henry 1906: Ancient Records of Egypt. Volume III. The Nineteenth Dynasty. Chicago, The University of Chicago Press.
  • Lacovara, Peter 1997: The New Kingdom Royal City. London og New York
  • Wilkinson, Richard H. 2000: The complete temples of ancient Egypt. Thames & Hudson, London.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.