Taninthayi

Artikkelstart

Taninthayi er en divisjon i Myanmar, til 1989 Tenasserim, lengst i sørøst ved Andamansjøen, grenser til Thailand i øst. Taninthayi har et areal på 43 345 kvadratkilometer med 1 406 434 innbyggere (2014). Administrasjonssenteret er Dawei.

Natur

Taninthayi har sletteland ved kysten og langs elvene, omgitt av fjellområder som er utløpere fra Shan-platået. Taninthayielven og dens bielver drenerer mesteparten av området, og er farbar for mindre fartøyer. Myeik-arkipelet utenfor kysten danner toppene av nedsunkne fjellkjeder.

Befolkningen

Befolkningen består av burmanere, mon-folk og karener samt det sjøfarende mokon-folket i Myeik-arkipelet. Viktigste byer er Dawei, Myei og Kawthaung.

Næringsliv

Jordbruket omfatter produksjon av våtris og naturgummi. Området er rikt på mineraler med forekomster av gull, sølv, sink, tinn og wolfram. Byggingen av en rørledning for eksport av naturgass til Thailand har pådratt seg protester fra både nasjonale minoritetsorganisasjoner og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner for utstrakt bruk av tvangsutskreven arbeidskraft.

Historikk

Taninthayi var lenge et omstridt område mellom det daværende Myanmar og Thailand inntil Storbritannia annekterte området i 1826. Da Burma (i dag Myanmar) ble selvstendig i 1948, krevde karenfolket selvstyre. Om forholdet mellom karenfolket og landets myndigheter se artikkelen Karen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg