Taninthayi, divisjon i Myanmar, til 1989 Tenasserim, lengst i sørøst ved Andamansjøen, grenser til Thailand i øst; 43 381 km2 med 1 214 000 innb. (1995). Administrasjonssenter: Myeik (Mergui).

Sletteland ved kysten og langs elvene omgitt av fjellområder som er utløpere fra Shan-platået. Taninthayielven og dens bielver drenerer mesteparten av området, og er farbar for mindre fartøyer. Myeik-(Mergui-)arkipelet utenfor kysten danner toppene av nedsunkne fjellkjeder.

Befolkningen består av burmanere, mon-folk og karener samt det sjøfarende mokon-folket i Myeik-arkipelet. Viktigste byer er Daweí (Tavoy), Myei og Kawthoung.

Jordbruket omfatter produksjon av våtris og naturgummi. Området er rikt på mineraler med forekomster av gull, sølv, sink, tinn og wolfram. Byggingen av en rørledning for eksport av naturgass til Thailand har pådratt seg protester fra både nasjonale minoritetsorganisasjoner og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner for utstrakt bruk av tvangsutskreven arbeidskraft.

Taninthayi var lenge et omstridt område mellom det daværende Myanmar og Thailand inntil Storbritannia annekterte området 1826. I 1990-årene forekom det flere sammenstøt mellom militære myndigheter og den karenske nasjonale frigjøringshæren (KNLA).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.