Andamansjøen

Artikkelstart

Andamansjøen er et randhav til Indiahavet som er begrenset av Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore og øygruppene Andamanene og Nikobarene. Det er forbundet med Sør-Kina-havet (Det kinesiske hav) gjennom Malakkastredet i sørøst og Indiahavet i vest.

Faktaboks

Uttale
andamˈansjøen

Andamansjøen har et overflateareal på omtrent 798 000 kvadratkilometer. Bassenget er dypest langs Andamanene og Nikobarene, hvor det når dybder på mer enn 4 400 meter under havet. Områdene nord og øst i bassenget er betraktelig grunnere, med dybder under 180 meter, delvis grunnet avsatte sedimenter fra Ayeyarwadyelvas delta. Vestre og sentrale deler av bassenget er mellom 900 og 3000 meter dypt, bassenget blir igjen grunnere sørøstover mot Malakkastredet.

Klima og vannegenskaper i Andamansjøen er avhengig av monsunen i Sørøst-Asia. I sommerhalvåret er området preget av stor fuktighet grunnet varme og fuktige nordgående monsunvinder. Forholdene medfører økt avrenning fra Myanmar, som gjør at saltinnholdet i overflaten av den nordre tredjedelen av Andamansjøen blir svært lavt. I vinterhalvåret er denne effekten reversert, og kalde og tørre sørgående monsunvinder senker fuktigheten, samtidig gjør mindre avrenning at saltholdigheten i overflaten øker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg