Faktaboks

Øivind Bergh
Født
3. desember 1909, Hamar
Død
25. januar 1987, Oslo
Virke
Musiker
Familie

Foreldre: Bakermester Even Johannesen Bergh (1873–1958) og Karen Hanssen (1881–1940).

Gift 1937 med Rigmor Hansen (14.3.1913–1994), datter av bokholder Herman Hansen (1893–1942) og Martha Andersen.

Bror av Sverre Bergh (1915–80).

Øivind Bergh
Øivind Bergh (foran med fiolin) og Bristolorkesteret (Kringkastingsorkesteret) omkring 1950.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Øivind Bergh var en norsk dirigent, fiolinist og formidler. Bergh var den første sjefdirigenten for Kringkastingsorkesteret og var selv ofte programleder når orkesteret opptrådte på radio og fjernsyn.

Øivind Bergh var bror av komponisten, pianisten og dirigenten Sverre Bergh.

Bakgrunn og utdannelse

Bergh var født og oppvokst på Hamar. I mellomkrigstiden var det ofte besøk av berømte sangere og musikere, blant annet Budapestkvartetten, og Bergh mottok mange impulser. Han viste seg tidlig som et fiolintalent, fikk undervisning av pedagogen Einar Schøyen og var solist med byorkesteret fra 17 års alder.

Bergh studerte ved konservatoriet i Dresden i 1932–1934. Her var han fiolinstudent hos Henri Marteau og lærte kammermusikk av Paul Büttner.

Fiolinist

Øivind Bergh
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Bergh holdt debutkonsert i Universitetets aula 24. januar 1934 med Amund Raknerud ved flygelet, til gode kritikker. På programmet hadde de blant annet «Suite im alten Stil» av Christian Sinding og fiolinsonaten til César Franck.

I 1930-årene spilte Bergh i jazzkvartetten Funny Boys, og i 1939 var han med og startet Oslo Strykekvartett.

Dirigent

Bergh spilte i restaurantorkestrene i Oslo, og innledet dirigentkarrieren som kapellmester ved Hotel Bristol i 1939–1946. NRK overtok i 1946 orkesteret på Bristol. Ved å ansette ytterligere noen musikere etablerte man på denne måten Kringkastingsorkesteret med 24 musikere. Bergh ble sjefdirigent, en stilling han kom til å inneha til han ble pensjonist i 1976.

Bergh kom til å lede Kringkastingsorkesteret i 200 konserter i året, i til sammen over 5000 konsertprogrammer. Størstedelen av repertoaret bestod av lettere musikk, korte og pubikumsvennlige verker for mindre symfoniorkester slik det var vanlig ved mange kringkastingsselskaper i Europa. Bergh viste seg i tillegg å være en dyktig programredaktør og en ryddig programleder. Han ble etter hvert en kjent og populær person på radio og senere på fjernsyn.

Kringkastingsorkesterets fikk sin egen programpost, Meloditimen, som var redigert og ledet av Bergh. Etter at fjernsynet begynte sine sendinger var Kringkastingsorkesteret med i en rekke populære programmer, som Vi går om bord med Erik Bye og den norske finalen av Melodi Grand Prix.

Bergh fikk norske komponister til å skrive ny musikk som passet til orkesterets programmer. Han arbeidet også for å bygge ut orkesteret, og da han sluttet var orkesteret vokst til det dobbelte.

Bergh gjestedirigerte i flere europeiske land og i USA. I oktober 1975 ledet han Kringkastingsorkesteret i Carnegie Hall i New York i anledning av 150-årsjubileet for den norske utvandringen. Blant de øvrige medvirkende var Erik Bye og norskættede skuespillere fra amerikansk film og fjernsyn, som Arlene Dahl, Celeste Holm og Peter Graves.

Bergh utga bøkene Moderne dansemusikk (1946) og selvbiografien Takt og tone (1977). Han ledet også Kringkastingsorkesteret i plateinnspillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg