Nicholas Braithwaite

Faktaboks

Nicholas Braithwaite

Nicholas Paul Dallon Braithwaite

Uttale
brˈeiþweit
Født
26. august 1939, London, Storbritannia

Artikkelstart

Nicholas Braithwaite, britisk dirigent. Han har vært tilknyttet flere orkestre og operahus, særlig i Storbritannia, og har vært gjestedirigent ved blant annet Kringkastingsorkestret, Bergen Filharmoniske Orkester og Oslo-Filharmonien.

Bakgrunn og utdannelse

Braithwaite ble født i London som sønn av den opprinnelig newzealandske dirigenten Warwick Braithwaite.

Han fikk sin musikkutdannelse ved Royal Academy of Music i London. Braithwaite deltok også i mesterklasser ved Festspillene i Bayreuth og studerte ved musikkonservatoriet i Wien med Hans Swarowsky som lærer.

Karriere

Braithwaite debuterte som dirigent i 1966 med BBC Scottish Symphony Orchestra. Han ble også fast dirigent for Bournemouth Symphony Orchestra ved siden av sjefdirigenten Constantin Silvestri.

Braithwaite var dirigent for Sadler’s Wells Opera i London (den senere English National Opera) i 1971–1974. Her ledet han blant annet en oppførelse av Richard Wagners Der Ring des Nibelungen. Han var musikksjef for Glyndebourne-festspillenes turnévirksomhet i 1976–1980.

Braithwaite gjestet et rekke orkestre på de britiske øyer og ledet blant annet London Filharmoniske Orkester på turné i Japan og Sør-Korea.

Da Øivind Bergh ga seg som dirigent for Kringkastingsorkesteret i Oslo i 1976, ble Braithwaite engasjert som kunstnerisk leder, men på grunn av usikkerhet om arbeidsdeling og orkestrets fremtid overlot han stillingen etter få måneder til Sverre Bruland og ble i stedet fast gjestedirigent.

Braithwaite gjestet også Bergen Filharmoniske Orkester og Oslo-Filharmonien; med sistnevnte gjestet han i 1977–1979 med verker som Enigma-variasjonene av Edward Elgar, Planetene av Gustav Holst og Giuseppe Verdis Requiem. Han har også gjestet flere danske orkestre.

Braithwaite var gjestedirigent for Manchester Camerata, et kammerorkester, i 1977–1984, og var orkesterets kunstneriske leder i 1984–1991. I Australia var han sjefdirigent for både Adelaide Symphony Orchestra og Tasmanian Symphony Orchestra i 1987–1991 og gjorde mye for å bygge opp disse orkestrene.

Innspillinger

Braithwaite har hovedsakelig ledet innspillinger med musikk av engelske komponister, som Edward Elgar, Charles Stanford, William Wordsworth, Gustav Holst og Frank Bridge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg