Faktaboks

Bergans

Bergans Fritid AS

Offisielt navn
BERGANS NORWAY AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Asker
Daglig leder
Silje Garberg Ree
Logo
Av .
Bergans
Bergans' kolleksjon av ryggsekker i 1981.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Bergans er en norsk produsent av ryggsekker, tur- og fritidsklær, telt og annet turutstyr, med røtter tilbake til 1908.

Bergans har hovedkontor på Hokksund og hadde i 2018 73 ansatte, i tillegg til 91 ansatte i datterselskaper innen engroshandel, butikker og opplevelser, turer og arrangementer. Konsernet omsatte i 2018 for 674 millioner kroner, noe som var den laveste omsetningen siden 2013. Daglig leder er Jan Tore Jensen og største eier er Torstein Søland fra Drammen, med 58 prosent av aksjene.

Bergans har også etablert en egen systue for reparasjon av produktene, og har en egen «reparasjonsbil» som kjører rundt i landet i sommerhalvåret og tilbyr reparasjonstjenester, under navnet Tour de Sy.

Historie

Bergans
Bergans begynte med oppfinnelsen av bæremeis til ryggsekk i 1909, men har siden spesialisert seg på forskjellige typer turutstyr, som telt, soveposer, yttertøy og undertøy.
Bergans
Av /Bergans.

Sykkelfabrikanten Ole F. Bergan patenterte i 1909 en ny type ryggsekk med bæremeis av metallrør (Bergans-meis). Konstruksjonen tok hensyn til brukerens anatomi med god støtte rundt hoftehøyden. Året etterpå ble ryggsekken tildelt Statsmedalje på den internasjonale jaktutstillingen i Wien.

Sverre Young overtok patentrettighetene og startet i 1911 produksjon i Oslo (A/S Bergans meis- og rygsækfabrik). Ryggsekken ble raskt verdensberømt og tatt i bruk både av Roald Amundsen og det norske forsvaret. Senere gjennomgikk konstruksjonen en rekke forandringer og forbedringer, blant annet etter utprøving i arktiske ekspedisjoner og under andre ekstreme forhold, men hovedprinsippene forble de samme.

Ryggsekken ble tildelt grand prix ved verdensutstillingene i Barcelona (1929), Brussel (1935) og Paris (1937). Etter patentrettighetens utløp er meisen kopiert over hele verden.

Etter økonomiske vanskeligheter og reorganiseringer kom Bergan-bedriften i 1991 til Drammen og senere Hokksund som Bergans Fritid AS. Her skjer utvikling, design og utprøving av produktene, mens nesten all produksjon ble flyttet til Kina og Vietnam etter nedleggelsen av selskapets fabrikk i Nord-Odal i 1980-årene.

Etter høy inntjening på 2000-tallet har Bergans i de påfølgende årene vekslet mellom overskudd og underskudd fra år til år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Bergans
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
46.421 Engroshandel med klær

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg