Stefan George

Faktaboks

Stefan George
Uttale
geˈårgə
Født
12. juli 1868, Bingen am Rhein
Død
4. desember 1933, Locarno (i kantonen Tessin, Sveits)
Stefan George fotografert av Jacob Hilsdorf (1910)

Artikkelstart

Stefan George var en tysk forfatter. George var først og fremst lyriker og en av de fremste representantene for det som i tysk litteraturhistorieskrivning kalles motstrømningene til naturalismen; han utviklet sin egen, høyst originale lyriske stil, inspirert av de franske symbolismen.

Biografi

George skrev allerede som skoleelev sine første litterære forsøk. Han foretok flere reiser i Europa, blant annet til Paris hvor han ble kjent med de franske symbolistene. I 1889–1891 studerte han filosofi, romansk filologi, engelsk, germanistikk og kunsthistorie i Berlin, før han igjen la ut på reise, blant annet til Wien hvor han ble kjent med Hugo von Hofmannsthal.

I 1892–1919 var George en av redaktørene til kunsttidsskriftet Blätter für die Kunst. I denne perioden oppstod den såkalte George-Kreis, en gruppe unge lyrikere som samlet seg rundt dikterfyrsten George som det naturlige midtpunkt og mentor. I kretsen var blant annet Leopold Andrian (1871–1951), Max Dauthendey, Ludwig Klages (1872–1956) og Friedrich Gundolf. Typisk for George-kretsen var en aristokratisk livsfølelse og en religiøst fundert skjønnhetsdyrkelse. I 1910–1912 ga George-kretsen ut Jahrbuch für geistige Bewegung.

Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland, forsøkte de å knytte George ideologisk til seg, noe han motsatte seg. I 1933 flyttet han til Sveits, hvor han døde kort tid senere.

Forfatterskap

Formfullendt diktning

George viser i sine tidlige verk påvirkning fra de franske symbolistenes strenge kunstoppfatning, særlig inspirert var han av Paul Verlaine og Stéphane Mallarmé. Senere utviklet han sin egen, høyst originale lyriske stil.

Han debuterte som lyriker i 1890 med diktsamlingen Hymnen. Han vendte seg mot naturalismens saklighet og materialistiske livssyn og krevde at diktningen skulle være en skjønnhetsåpenbaring, preget av streng form og et opphøyet språk, som blant annet i Algabal (1892). Diktsyklusene Das Jahr der Seele (1897, norsk oversettelse Sjelens år, 2003) og Teppich des Lebens und die Lieder von Traum und Tod mit einem Vorspiel (1899) regnes blant hans første høydepunkt.

George gjorde seg til talsmann for en åndselite som betoner åndens betydning framfor de angivelig sosiale og biologiske sidene ved menneskelivet, blant annet i Der siebente Ring (1907). Diktsamlingen Der Stern des Bundes (1914) er et annet eksempel på hans formfullendete diktning. Han søkte en omforming av livet gjennom kunsten, som for ham hadde en religiøs verdi. I en dikterisk visjon så han et nytt rike bli skapt ved at den germanske ånden forbinder seg med de greske skjønnhetsidealene, blant annet i Das neue Reich (1928).

Gjendiktning

George var svært språkmektig. Han lærte seg blant annet norsk på egenhånd for å lese norske forfattere på originalspråket og oversatte Henrik Ibsens Catilina til tysk. En viktig del av Georges verk utgjør hans gjendiktninger av både eldre og samtidige forfattere, som for eksempel Charles Baudelaire, Dante Alighieri og William Shakespeare.

Betydning

Lenge var mottakelsen av George preget av en forståelse av at han hadde hatt sympati for nasjonalsosialismen, noe som ikke var riktig. Han takket nei til begunstigelser eller hyllester fra makthaverne, og han forlot Tyskland i 1933. Til kretsen rundt George tilhørte blant annet Claus von Stauffenberg, som var delaktig i attentatet mot Adolf Hitler 20. juli 1944.

Det fins flere verkutgaver av forfatterskapet. I tillegg til en rekke biografier, også fra nyere tid, forfattet flere fra George-kretsen sine erindringer om sin mentor. George-forskningen er betydelig. Siden 1959 fins det en Stefan-George-stiftelse som har ansvaret for Stefan-George-arkivet i delstatsbiblioteket i Stuttgart. I 2018, i forbindelse med 150-årsdagen for hans fødsel, ble det lagd to dokumentarfilmer om forfatter og verk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg