Stavernsodden fyr
Stavernsodden fyrstasjon i Larvik
Stavernsodden fyr
Stavernsodden fyr

Stavernsodden fyrstasjon i Larvik

Stavernsodden fyr
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stavernsodden fyr er en fyrstasjonStavernsøya utenfor Stavern, i Larvik kommune, i Vestfold fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1855, automatisert og avbemannet i 1984.

  • Tårnets høyde: 8,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 43,9 meter
  • Lysvidde: 10,6 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (3) WRG 10s

Navnet

Fyrstasjonen ligger på den sørligste odden på Stavernsøya. Hvor navnet Stavern kommer fra er imidlertid usikkert.

Historikk

I første omgang ble det bare satt opp en mindre vaktstue og en fyrlykt på Stavernsodden, men vaktstua ble snart for liten. I 1874 ble det derfor satt opp en fyrvokterbolig av hugget gråstein. Det er solid, men byggematerialet kan gi en fuktig og kald bolig. Fyrvokterne og deres familier på Stavernsodden måtte likevel nøye seg med dette helt til 1954 da nytt bolighus i tre ble oppført. Dermed fikk de i hvert fall bedre hus de siste 30 årene av Stavernsoddens levetid som bemannet fyrstasjon.

Fyrtårn med fyrvokterboliger og uthus ble fredet i 1997. Etter avbemanningen ble fyrstasjonen brukt av Meteorologisk institutt frem til 2008. Siden har en venneforening leid fyret av Kystverket og drevet det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg