Kaupanger

Kaupanger stavkirke.

Kaupanger er et tettsted i Sogndal kommune i Vestland fylke. Stedet omfatter størstedelen av halvøya mellom Sognefjorden og dens arm Sogndalsfjorden. Store deler tilhører storgårdene Kaupanger og Amla. Fjellene på denne halvøya når ikke så høyt som ellers i Sogn, og man finner store sammenhengende barskogområder.

Faktaboks

etymologi:

handelssted

innbyggertall:
896 (2015)

Kaupanger tettsted ligger innerst i Amlabukta med 1012 innbyggere (2019). Lerum Konserves er landets største produsent av saft og syltetøy. Bedriften flyttet syltetøyproduksjonen og hovedadministrasjonen fra Sogndalsfjøra til anlegget på Kaupanger i 2016–2018.

På Kaupangerskogen nord for tettstedet ligger De Heibergske samlinger, Sogn folkemuseum, som er kjent for å ha Norges største redskapssamling. Ved Amlabukta ligger Sogn Fjordmuseum. Her ligger også Kaupanger stavkirke. Kaupanger Hovedgård og området rundt ble fredet i 2002. På Kaupanger lå en handelsplass, Lúsakaupangr, som kong Sverre lot brenne i 1184.

Det er fergeforbindelse med Gudvangen i sommerhalvåret. I lia ovenfor Kaupanger fører vei og tunnel under Amlafjellet til Mannheller med ferge over Sognefjorden til Fodnes og videre veiforbindelse til henholdsvis Lærdal gjennom Fodnestunnelen på riksvei 5 og til Årdal på riksvei 53. Kaupanger 3 kraftverk er et vannkraftverk som ligger ved Kaupangerskogen industriområde.

Navn

Navnet kommer av norrønt kaupangr, 'kjøpstad, markedsplass'.

Kart

Kaupanger
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Christoffer Knagenhjelm

Å tolke kaupangen som ubetydelig er nok å ta litt hardt i. Nyere arkeologisk forskning viser at den fysiske størrelsen var på nivå med Borgund og Veøy og den utover middelalderen hadde innbyggere, funksjone og aktiviteter som tilsier at den skal tolkes som en mindre by i middelalderen.Forøvrig skrives Kaupanger Hovedgård med stor H.

svarte Signe Witsø

Takk for tilbakemelding

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg