Kaupanger, tettsted i Sogndal kommune i Sogn og Fjordane. Stedet omfatter størstedelen av halvøya mellom Sognefjorden og dens arm Sogndalsfjorden. Store deler tilhører storgårdene Kaupanger og Amla. Fjellene på denne halvøya når ikke så høyt som ellers i Sogn, og man finner store sammenhengende barskogområder.

Kaupanger tettsted ligger innerst i Amlabukta med 896 innbyggere (2015). Lerum Konserves er landets største produsent av saft og syltetøy. Bedriften skal i 2016-18 flytte syltetøyproduksjonen og hovedadministrasjonen fra Sogndalsfjøra til anlegget på Kaupanger. Det skal bygges 4500 m2 nytt areal på Kaupanger og 1500 m2 av eksisterande bygningsmasse skal ombygges.

På Kaupangerskogen nord for tettstedet ligger De Heibergske samlinger, Sogn folkemuseum, som er kjent for å ha Norges største redskapssamling. Ved Amlabukta ligger Sogn Fjordmuseum. Her ligger også Kaupanger stavkirke. Kaupanger Hovedgård og området rundt ble fredet i 2002. På Kaupanger lå en handelsplass, Lúsakaupangr, som kong Sverre lot brenne i 1184.

Det er fergeforbindelse med Gudvangen i sommerhalvåret. I lia ovenfor Kaupanger fører vei og tunnel under Amlafjellet til Mannheller med ferge over Sognefjorden til Fodnes og videre veiforbindelse til henholdsvis Lærdal gjennom Fodnestunnelen på Rv. 5 og til Årdal på Rv. 53. Kaupanger 3 kraftverk er et vannkraftverk som ligger ved Kaupangerskogen industriområde.

Navnet kommer av norrønt kaupangr, 'kjøpstad, markedsplass'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. august 2011 skrev Christoffer Knagenhjelm

Å tolke kaupangen som ubetydelig er nok å ta litt hardt i. Nyere arkeologisk forskning viser at den fysiske størrelsen var på nivå med Borgund og Veøy og den utover middelalderen hadde innbyggere, funksjone og aktiviteter som tilsier at den skal tolkes som en mindre by i middelalderen.

Forøvrig skrives Kaupanger Hovedgård med stor H.

24. august 2011 svarte Signe Witsø

Takk for tilbakemelding

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.