Socialdemokratiet

Artikkelstart

Socialdemokratiet er et dansk sosialdemokratisk parti, stiftet i 1871 og reorganisert i 1878 i nær tilknytning til fagbevegelsen. Partiet har helt fra starten fulgt en parlamentarisk og reformistisk linje og vært aktivt med i spillet om regjeringsmakten.

Faktaboks

Også kjent som

Socialdemokratisk Forbund (1978–1965)

Socialdemokraterne (2002–2016)

Fra 2019 er Mette Frederiksen statsminister for en mindretallsregjering fra Socialdemokratiet.

Historikk

I 1884 fikk Socialdemokratiet sin første representant i Rigsdagen. I 1924 dannet partiets store leder i mellomkrigstiden, Thorvald Stauning, den første sosialdemokratiske regjeringen. Gjennom ham kom også partiet til å dominere dansk politikk frem til den tyske okkupasjonen i 1940. Etter andre verdenskrig har Socialdemokratiet opprettholdt sin sentrale posisjon og hatt regjeringsmakten en rekke ganger. Fra 1924 til 2001 hadde partiet den største gruppen i nasjonalforsamlingen, men uten noen gang å oppnå flertall.

Partiet har gått en del tilbake ved de senere valgene. Ved Folketingsvalget i 2007 fikk Socialdemokratiet bare 25,5 prosent av stemmene. I 2011 gikk det ytterligere tilbake til 24,9 prosent, det dårligste resultatet etter grunnlovsendringen i 1953. Partiet ble likevel del av det nye flertallet og dannet en koalisjonsregjering med deltakelse også fra Radikale Venstre og (til 2014) Socialistisk Folkeparti, under ledelse av Helle Thorning-Schmidt. Partiet gikk frem til 26,3 prosent ved valget i 2015, men venstresiden mistet flertallet og regjeringen gikk av.

Ved valget i 2019 holdt partiet omtrent stillingen og fikk 25,9 prosent, men fremgang for støttepartiene gjorde at Mette Frederiksen kunne danne en ny sosialdemokratisk mindretallsregjering med parlamentarisk støtte fra Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

For valgresultater, se tabell under Folketingsvalg i Danmark.

Statsministere fra Socialdemokratiet

Partiledere

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg