flertallsregjering

Årene 2005 til 2013 hadde Norge en flertallsregjering ledet av Jens Stoltenberg, med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Denne regjeringen er kjent som Regjeringen Stoltenberg II eller den rødgrønne regjeringen. Her ved avgangen etter stortingsvalget i 2013.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

En flertallsregjering er i Norge en regjering der partiet eller partiene som danner regjeringen har mer enn halvparten av representanteneStortinget. Regjeringspartiene har altså et flertall på Stortinget.

Mer generelt er en flertallsregjering en regjering i en stat med parlamentarisk styresett, som utgår fra ett eller flere politiske partier som til sammen har flertall i nasjonalforsamlingen eller det tilsvarende lovgivende organet. Ulike land har forskjellige politiske systemer , og det er derfor varierende om flertallsregjeringer eller mindretallsregjeringer er det normale.

I Norge

I Norge er både mindretallsregjeringer og flertallsregjeringer vanlig. Regjeringen Solberg har for eksempel vekslet mellom å være flertalls- og mindretallsregjering, etter som sammensetningen av partier i Solbergs koalisjonsregjering endret seg.

Forholdet mellom regjeringen og Stortinget er forskjellig i perioder med flertalls- og mindretallsregjering. En situasjon med flertallsregjering gir opposisjonen på Stortinget færre muligheter til å utøve makt og innflytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg