mindretallsregjering

Den påtroppende Regjeringen Solberg på Slottsplassen 16. oktober 2013. Regjeringen var da en mindretallsregjering utgått av Høyre og Fremskrittspartiet. I januar 2019 ble Regjeringen Solberg en flertallsregjering, da både Venstre og KrF var kommet til som regjeringspartier. Et år senere gikk Fremskrittspartiet ut, og Solberg ledet igjen en mindretallsregjering.

Av /NTB scanpix/SMK.
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

En mindretallsregjering er i Norge en regjering der partiet eller partiene som danner regjeringen har mindre enn halvparten av representanteneStortinget. Regjeringspartiene er altså i mindretall på Stortinget.

Mer generelt er en mindretallsregjering en regjering i en stat med parlamentarisk styresett, som utgår fra ett eller flere politiske partier som ikke til sammen har flertall i nasjonalforsamlingen eller det tilsvarende lovgivende organet. Ulike land har forskjellige politiske systemer, og det er derfor varierende om mindretallsregjeringer eller flertallsregjeringer er det normale.

I Norge

I Norge er både mindretalls- og flertallsregjeringer vanlig. Regjeringen Solberg har for eksempel vekslet mellom å være flertalls- og mindretallsregjering, etter som sammensetningen av partier i Solbergs koalisjonsregjering endret seg.

Forholdet mellom regjeringen og Stortinget er forskjellig i perioder med flertalls- og mindretallsregjering. En situasjon med mindretallsregjering gir opposisjonen på Stortinget flere muligheter til å utøve makt og innflytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg