Enhedslisten

Artikkelstart

Enhedslisten er et politisk parti i Danmark, opprettet i 1989 av Venstresocialisterne og uavhengige representanter, samt restene av Danmarks Kommunistiske Parti og Socialistisk Arbejderparti. Enhedslisten er det mest venstreorienterte av de danske partiene og har en venstresosialistisk profil.

Enhedslisten kom inn i Folketinget i 1994 og lå ved mange valg så vidt over sperregrensen på to prosent. Partiets store gjennombrudd kom ved valget i 2011, da det fikk 6,7 prosent av stemmene og 12 mandater i Folketinget. Ved valget i 2015 gikk partiet ytterligere frem til 14 mandater. Mye av æren for partiets fremgang er tillagt partiets unge leder Johanne Schmidt-Nielsen. Hun ble i 2016 avløst av Pernille Skipper. Fra 2021 er Mai Villadsen ny politisk ordfører. Partiet har et rotasjonsprinsipp som bare tillater personer å sitte i to folketingsperioder av gangen, og ledelsen skifter derfor ofte.

Enhedslisten var i perioden 2011–2015 støtteparti for regjeringen ledet av Socialdemokratiet, og er igjen fra 2019 støtteparti for den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen.

For valgoppslutning, se Folketingsvalg i Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg