Smittestopp var en smittesporingsapp for smarttelefon som ble utviklet av Folkehelseinstituttet (FHI) for å hindre spredningen av koronaviruset under COVID-19 pandemien. Appen var frivillig å laste ned, og formålet var å gi beskjed når man hadde vært i nær kontakt med noen som rapporterte å ha blitt smittet av viruset.

Historie

Appen ble utviklet i to versjoner. Den første versjonen ble lansert 16. april 2020 og FHI fikk hjelp av det statlige forskningsinstituttet Simula Research Laboratory. Denne versjonen baserte seg på bruk av både GPS og Bluetooth i tillegg til sentral lagring av innsamlede dataen. FHI sitt ønske med dette var å kunne forske nærmere på effekten av andre tiltak for å håndtere pandemien. Dette ble kritisert av blant annet Amnesty International som mente at appen var blant de mest inngripende i verden.

Den 16. juni stoppet FHI arbeidet med den første Smittestopp-versjonen, etter at Datatilsynet varslet at de ville legge ned forbud mot behandling av personopplysninger i appen fordi de mente at det ikke var et forholdsmessig inngrep i personvernet på det aktuelle stadiet i pandemien.

Den andre versjonen av Smittestopp ble lansert 21. Desember 2020. Appen var basert på teknologi fra Apple og Google, og involverte bare bluetooth og såkalt desentralisert lagring. Selskapet Netcompany assisterte FHI i denne versjonen.

Appen var tilgjengelig på både bokmål og nynorsk, i tillegg til arabisk, engelsk, litauisk, polsk, somali, tigrinja og urdu.

Smittestopp ble lagt ned av FHI i august 2022 fordi de mente at smittesporing og testing ikke inngikk i fremtidige tiltak i håndteringen av koronaviruset.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg