Datatilsynet

Logo
Av .

Artikkelstart

Datatilsynet er et offentlig norsk kontrollorgan som har ansvar for at personvern og sikkerhet er ivaretatt i behandling av digitale dataregistre.

Tilsynet skal holde seg orientert om bruken av personregistre, gi råd om personvern og datasikring, kontrollere at lovgivningen blir fulgt og føre oversikt over eksisterende personregistre. Datatilsynet har myndighet til å godkjenne bruk av personopplysninger og kameraovervåkning, og kan i den forbindelse utstede bøter i tilfelle overtredelser.

Datatilsynet skal også behandle klager fra allmennheten som gjelder registrering og bruk av personopplysninger i privat næringsvirksomhet, foreninger, offentlige organer med mer, og har myndighet til å gi konsesjon til opprettelse av personregistre som skal gjøre bruk av elektroniske hjelpemidler, og andre registre som skal inneholde særlig følsomme opplysninger.

Tilsynet ble opprettet i 1978 i henhold til Lov om personregistre m.m., fra 2000 personopplysningsloven. Stortinget vedtok i 2018 en ny personopplysningslov som trådte i kraft i juli dette året. Den nye loven inkorporerer EUs forordninger (GDPR) og innfører flere tilleggsbestemmelser. Loven viderefører og utvider Datatilsynets rolle som kontroll- og veiledningsorgan vedrørende personvernregelverket.

Datatilsynet er fra 2006 underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Direktører

Periode Direktør
1980–1989 Helge Seip
1989–2010 Georg Apenes
2010– Bjørn Erik Thon

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jon Gisle

Den nye personopplysningsloven trådte ikke i kraft 1. juli 2018. Man ventet på at EØS-komiteen skulle inkorporere EUs personvernforordning (GDPR) i EØS-avtalen. Slik inkorporering skjedde 6. juli 2018. Loven trer ventelig i kraft i løpet av juli 2018. Mvh Jon Gisle

skrev Arild Aspøy

Takk for kommentaren din, som ble besvart veldig sent. Av en eller annen merkelig grunn er denne blitt borte i systemet. Beklager det. Men nå skal teksten om ikrafttredelsen være oppdatert.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg